Francia zsidó sztárfilozófus kritikusát hívta találkozóra Orbán Viktor

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországra érkező francia sztárfilozófust, aki nem mellesleg zsidó is, és felemelte szavát az újjáéledő antiszemitizmus és Izrael-ellenességgel szemben, személyes találkozóra hívta a magyar miniszterelnök, akinek illiberális rendszerét, Soros elleni kampányát Bernard-Henri Lévy élesen bírálta.

Bernard-Henri Levy (Fotó: Christophe Caudroy)

Bernard Henri-Lévy április 10-én adja elő Looking for Europe című monodrámáját Európa turnéja keretében Budapesten a Belvárosi Színházban, előtte való nap Konrád Györggyel vesz részt zártkörű pódiumbeszélgetésen, s mint a hvg-hu megtudta, elfogadja a miniszterelnök meghívását is, akinek személyesen mondhatja el fenntartásait.

„Pesszimista vagyok, amikor azt látom, hogy Orbán úr veszi a bátorságot a szabadságjogok elvételére. Azzal, hogy eltiporja a jogállamiságot, azzal, hogy semmibe veszi a hatalmi ágak szétválasztását, hogy újra és újra bezárja a kapukat a menekültek előtt, hogy Budapest utcáin antiszemita kampányokat látok Soros György ellen” – mondta az lapnak.

Lévy-vel rövidesen a Szombat Online-on is interjút olvashatnak.

*

Mint ma korábban híre kelt, Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkelt is meghívta az idei Páneurópai Piknikre, mely rendezvényen az NDK menekültek magyar határon való átengedésének 30. évfordulóját ünneplik. Merkel sajtóinformációk szerint visszautasította a meghívást, nem akarja erősíteni Orbánt az európai választások előtt.

Merkel után Bernard-Henri Lévy meghívása személyes találkozóra ugyanazon a napon figyelmet kelthet. Mintha a magyar miniszterelnök az európai dialógusra utaló jeleket próbálna adni, ami a Fidesz és az Európai Néppárt közt fennálló, és a szakítás veszélyeit hordozó konfliktus tükrében az engesztelés (és az európai választási kampány) nyomait mutatja.

 

[popup][/popup]