Francia újságírók szíriai fogvatartása miatt Párizsban is bíróság elé állítják a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás elkövetőjét

Írta: Venczel Katalin/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Átszállították szerdán Brüsszelből Párizsba a Belgiumi Zsidó Múzeum ellen 2014 májusában elkövetett, négy emberéletet követelő támadás gyanúsítottját, ahol hamarosan bíróság elé kell állnia. A francia-algériai kettős állampolgárságú Meddhi Nemmouche-t a francia ügyészség azzal vádolja, hogy 2013-2014-ben Szíriában túszul ejtett francia újságírók fegyőre volt.

 

 

 

A csendőri kísérettel érkezett francia dzsihadista délelőtt 10 órakor jelent meg a francia vizsgálóbíró előtt, ahol ismertették vele a vádakat.

“Ma reggel vitték el és este visszajön” – jelezte Eric Van der Sijpt, a belga ügyészség szóvivője.

Didier Francois, Pierre Torres, Edouard Elias és Nicolas Hénin francia újságírókat 2013 júniusban rabolták el fegyveresek Szíriában. Tíz hónnappal később, nem sokkal szabadulásuk után a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás feltételezett elkövetőjében azonosították egyik fogvatartójukat.

A belga határ közelében található, észak-franciaországi Tourcoing-ban született és a közeli Roubaix városában felnőtt Mehdi Nemmouche-t Brüsszelben tartják fogva, ahol azzal vádolják, hogy ő követte el 2014. május 24-én a múzeum elleni támadást, a szíriai harcokból való visszatérése után. A merényletben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. Európai területen ez volt az első terrortámadás, amelynek elkövetését az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta.

Nemmouche korábban öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásokért francia börtönökben, ahol egyre radikálisabb nézeteket kezdett vallani. Szabadulása után három héttel, 2013 elején elutazott Szíriába, ahol az ország északi részén található Aleppó börtönné átalakított kórházában egyebek között a francia túszok őrzésével volt megbízva. Szíriából 2014. március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok ki is hallgatták, majd elengedték. Ezt követően követte el a négy halálos áldozattal járó merényletet Brüsszelben.

A terroristát hat nappal később tartóztatták le a francia vámőrök egy rutinellenőrzés során Marseille-ben, amikor leszállt az Amszterdamból érkező, Brüsszelen keresztül közlekedő menetrendszerű buszról. Előállításakor egy Kalasnyikov gépkarabélyt és egy töltött revolvert találtak nála, valamint egy fényképezőgépet egy negyven másodperces videofelvétellel, amelyen feltehetően az ő hangja hallható, amint magára vállalja a merényletet.

A férfit Franciaország 2014. július végén kiadta Belgiumnak, ahol vád alá és előzetes letartóztatásba helyezték a brüsszeli merénylet miatt.

Néhány hónnap később a négy francia újságírót kihallgatták a francia titkosszolgálatok, s ők azonosították fogvatartójukat, de ezt a közvélemény csak szeptemberben tudta meg a Le Monde című napilap értesülése alapján. Az újságírók ezt követően nyilvánosan is beszéltek arról, hogyan bánt velük Nemmouche. Az újságírók szerint a dzsihadista a szíriai foglyokat rendszeresen kínozta, de “a nyugati túszokkal kénytelen volt visszafogottabban viselkedni”.

 

[popup][/popup]