Francia szankciók 28 izraeli telepes ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Párizs szankciókat vezetett be 28 “szélsőséges izraeli telepes” ellen, mert “erőszakot követtek el palesztin civilek ellen Ciszjordániában” – jelentette be kedden a francia külügyminisztérium.

Izraeli katonák intézkednek telepes fiatalokkal szemben a nyugati parti Turmus Aya településen. Képünk illusztráció (Fotó:Yonatan Sindel/Flash90)

“Franciaország újból megerősíti, hogy határozottan elítéli az ilyen súlyosságú erőszakot. Ahogyan számos alkalommal jeleztük, az izraeli hatóságok felelőssége, hogy véget vessenek ennek, és felelősségre vonják az elkövetőket” – írta közleményében a minisztérium. A 28 embert kitiltják Franciaország területéről – tette hozzá tárca, amely azt is közölte: “európai szintű szankciók elfogadásán dolgozik az erőszakos telepesek ellen”.

Washington és London is szankciókat vezetett be a “szélsőséges telepesek” ellen, de az Európai Uniónak, amelynek egyhangúlag kell döntenie, még nem sikerült megállapodásra jutnia a témában.

“A betelepítés a nemzetközi jog szerint illegális, és be kell szüntetni. Folytatása összeegyeztethetetlen egy életképes palesztin állam létrehozásával, ami az egyetlen megoldás ahhoz, hogy izraeliek és palesztinok békében és biztonságban élhessenek egymás mellett” – hangsúlyozta a francia diplomácia.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is a kétállami megoldást támogatja, amit viszont ellenez az izraeli kormány, amely háborút folytat a palesztin Hamász iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben annak október 7-i terrortámadása megtorlásául. A terrortámadásban ezerkétszáz ember meghalt, több mint háromezer megsebesült, és a Hamász Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A konfliktus érezteti hatását Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területen, ahol egyre több erőszakos cselekményt követnek el az Izrael és Hamász között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus kezdete óta. A Palesztin Nemzeti Hatóság Rámalláhban működő egészségügyi minisztériumának összesítése szerint több mint 380 palesztint öltek meg izraeli katonák vagy telepesek Ciszjordániában, ahol több mint 2,9 millió palesztin mellett mintegy 490 ezer zsidó él, a nemzetközi jog szerint törvénytelen telepeken. (MTI)

[popup][/popup]