Francia kitüntetetés “Izrael-kritikus” szervezeteknek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Franciaország emberi jogi díjat adományozott az Al-Haq palesztin szervezetnek, melynek vezetője kapcsolatban áll a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű terrorista csoporttal, valamint a palesztinok jogait védő izraeli B’Tselem civil szervezetnek.

Izrael-ellenes bojkottra felszólító tüntetés Franciaországban (Fotó: Reuters)

A két szervezet osztozik a Francia Köztársaság által kiosztott öt emberi jogi díj egyikén, melyet Nicole Belloubet francia igazságügyi miniszter fog átadni december 10-én egy ünnepség keretében Párizsban.

Az Al-Haq azt állítja magáról, hogy “a megszállt palesztin területeken élő palesztinok egyéni és kollektív jogainak megsértésének” dokumentálásával foglalkozik, az elkészített anyagot pedig bemutatja a nemzetközi szervezeteknek, hogy azok elszámoltassák Izraelt.

A szervezet vezérigazgatója, Shawan Jabarinról köztudott, hogy kapcsolatban áll a Népfront Palesztina Felszabadításáért terrorista csoporttal. Jabarin tagokat is toborzott a terrorszervezetnek, amiért Izrael 1985-ben elítélte. A Legfelsőbb Bíróság legutóbb 2009-ben úgy találta, hogy a bizonyíték Jabarin “terrorista szervezetek tevékenységében való folyamatos részvételére konkrét és megbízható”.

Az Al-Haq az Izrael ellen folytatott BDS bojkottmozgalom egyik vezető palesztin szervezete. A Nemzetközi Büntetőbíróságnak benyújtott dokumentumok mellett az Izraellel való kereskedelem megakadályozásását célzó eljárásokat is indított Hollandiában, Kanadában és az Egyesült Királyságban.

A B’Tselem magát “izraeli emberi jogi információs központ a megszállt területeken”-nek nevezi magát, és célja “az izraeli megszállás megszüntetése a palesztin emberi jogokkal szembeni izraeli jogsértések” dokumentálásával.

A díjjal kapcsolatban Jabarin azt nyilatkozta, hogy nagy megtiszteltetés számukra, és a B’Tselemet partnerük nevezte “az igazságért és egy jobb jövőért folytatott harcunkban, elnyomás és megszállás nélkül.”

A B’Tselem vezérigazgatója, Hagai El-Ad pedig azt mondta, hogy “ugyanazokat az értékeket osztjuk, mint az Al-Haq és egyetértünk abban, hogy az emberi jogokon, egyenlőségen és szabadságon alapuló jövő csak a megszállás megszüntetésével lehetséges.”

Michael Oren képviselő Twitteren kritizálta a hírt: “Franciaország a legmagasabb kitüntetésben részesíti a B’Tselemet és az al-Haq szervezeteket, amelyek Izraelt apartheiddel vádolják, nemzetközileg delegitimálnak minket, védik a terrort és támogatják a BDS-t. Ugyanez a Franciaország nem állíthatja azt, hogy harcol az antiszemitizmus ellen.”

Eredeti cikk

[popup][/popup]