Francia javaslat: menjenek nemzetközi megfigyelők a Templomhegyre

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

0702_templomhegy

Berendelték az izraeli külügyminisztériumba a francia nagykövetet hétfő reggel, mert országa független nemzetközi megfigyelők állomásoztatását javasolta a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél – értesült az izraeli média.

Jeruzsálem határozott tiltakozását fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett francia kezdeményezéssel szemben Patrick Maisonnave francia nagykövetnek.

Emmanuel Nahson, a külügyminisztérium szóvivője a Háárec című újság honlapjának elmondta, hogy kemény hangvételben zajlott a beszélgetés a nagykövettel, és Izrael hangsúlyozta szembenállását a francia javaslattal.

“Izrael szembe helyezkedik minden olyan alapvető érdekeit érintő lépéssel, melyet nem egyeztetnek vele, melyet részvétele mellőzésével készítenek elő” – közölték a nagykövettel.

A nagykövet válaszában kifejtette, hogy országa különböző lehetőségeket mérlegel, mert “a békefolyamat hosszan tartó holtponton van”. A francia ötlet kivívta Amerika ellenkezését is, John Kerry amerikai külügyminiszter is kijelentette, hogy ellenzi azt.

“Nem mérlegelünk semmiféle változást a státus quóban. Izrael érti a státus quó jelentőségét, s fontos, hogy mindenki megértse azt. Nem keresünk idegeneket” – közölte John Kerry.

Szintén a nemzetközi felügyelettel szemben foglalt állást II. Abdalláh jordániai király, akinek az Izraellel kötött békeszerződés alapján különleges fennhatósága van a jeruzsálemi muzulmán szent hely ügyeiben.

A francia javaslat hátterében az áll, hogy szeptember közepe óta erőszakhullám kezdődött Izraelben, napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen “a harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.

A támadások kiváltó oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a státus quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta.

[popup][/popup]