Francia antiszemita incidensek: drámai emelkedés

Írta: MTI / Venczel Katalin - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egységesen elítélték kedden Franciaországban a politikai pártok, a kormány és a zsidó szervezetek az antiszemita incidensek jelentős, mintegy 74 százalékos tavalyi emelkedését.

Christophe Castaner (Fotó: Reuters/Philippe Wojazer)

Christophe Castaner belügyminiszter hétfő este közölte, hogy a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma. 

A bejelentés előzménye, hogy a hétvégén több antiszemita rongálás és emlékhely-gyalázás történt Párizsban. Egyebek mellett a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fának átvágtak a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt, horogkeresztet rajzoltak egy párizsi zsidó étterem kirakatára és a holokauszttúlélő Simone Veil néhai francia minisztert, az Európai Parlament első női elnökét ábrázoló párizsi postaládákra. 

“Gyalázatosak ezek a cselekmények” – mondta kedden a nemzetgyűlésben Edouard Philippe miniszterelnök, aki este adja át az Ilan Halimi emlékére alapított díjat. Hozzátette: haragot érez és úgy gondolja, hogy a franciák nagy része is ugyanígy érez.

A francia pártok mindegyike elítélte a hétvégi cselekményeket a kommunistáktól kezdve a centrista Modemen, a zöldeken és a jobbközépen át a szuverenista és a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülésig.  

A tárca keddi közleménye szerint az 541 incidensből 183 tettleges antiszemita cselekmény, amelyek közül egy emberölés, a többi 358 pedig fenyegetés. A jelentős emelkedés ellenére a számok nem érték el a 2015-ös arányt, amikor is 808 antiszemita incidenst regisztráltak a francia hatóságok, köztük januárban egy zsidó élelmiszerbolt elleni dzsihadista támadást, amelyben négyen vesztették életüket. 

A 2017-es évről tavaly májusban az Emberi jogok nemzeti bizottsága által közzétett jelentés szerint “a zsidók az egyik olyan kisebbség, amelyek továbbra is a legelfogadottabb a közvélemény által, a hagyományos antiszemita előítéletek továbbélése ellenére, amelyek a zsidókat a pénzhez, a hatalomhoz kötik, szemükre hányva a közösségi összetartást”. 

A kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint a muzulmánok elleni incidensek száma tavaly mintegy száz volt, amely a legalacsonyabb szint 2010 óta. 

Az antiszemita és iszlamofób incidenseken kívül a rasszista és idegengyűlölő cselekmények száma 4,2 százalékkal 493-ra csökkent tavaly az előző évhez képest. A 2017-es évben még ennél is jelentősebb, mintegy 15 százalékos volt a csökkenés. 

Francis Kalifat, a franciaországi zsidó szervezetek elnöke (CRIF) nemzeti megoldást sürgetett a zsidók elleni gyűlölködés mindennapossá válása miatt. Joel Mergui, a franciaországi izraelita konzisztórium elnöke pedig úgy látja, hogy a gyűlöletkeltő hangulat egyre jobban kitapintható az országban. Jean Veil ügyvéd, Simone Veil fia arra hívta fel a figyelmet, hogy a második világháború után senki nem merte az antiszemitizmusát hangosan hirdetni, de akkor is érezni lehetett, hogy a “lepra továbbra is jelen van”. Benjamin Griveaux kormányszóvivő erős jogi következményeket ígért az antiszemitizmus ellen.

 

[popup][/popup]