Főügyészség: Gyöngyösi zsidózása “nem minősül gyűlöletre uszításnak”

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetői által a Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ellen izgatás miatt tett feljelentését.

fougy

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és Bodnár Dániel, a hitközség vezetőségi tagja tavaly november 27-én tett feljelentést a parlamentben a zsidók listázását javasló Gyöngyösi ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt – idézte fel a főügyészség.

A feljelentés tárgya Gyöngyösi november 26-án a parlamentben elhangzott kijelentése volt, amely szerint a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavételét tartaná időszerűnek.

A közösség elleni izgatás bűntettét az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít – írta közleményében a nyomozó főügyészség.

Az Alkotmánybíróság és a perbíróságok következetes jogértelmezési gyakorlatának lényege szerint gyűlöletre uszítás akkor valósul meg, ha az elkövető a magatartásával olyan mértékben korbácsolja fel az érzelmeket, amely révén kialakul a közvetlen veszélye annak, hogy a felszított indulatok erőszakos cselekedetbe torkollanak – tette hozzá a hatóság.

“Az ügyészség több ügyben eredménytelenül emelt vádat, a bíróságok a fenti értelmezés alapján felmentették a terhelteket. A fent ismertetett jogi környezetre, valamint az ügyben elrendelt feljelentés-kiegészítés keretében beszerzett adatokra figyelemmel, Gyöngyösi Márton cselekménye nem minősül gyűlöletre uszításnak, ezért a feljelentést elutasítottuk” – írta az ügyészség.

[popup][/popup]