Főrabbi: „Senki nem veszélyeztethet életet a vallás nevében” – mindenki elítéli a tegnapi késelést

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Beazonosították a tegnapi jeruzsálemi melegfelvonuláson történt késelés elkövetőjét. A tettes, aki most hat embert késelt meg, egy hónapja szabadult a börtönből, ahol 10 évet töltött a 2005-ös melegfelvonuláson elkövetett hasonló merénylet miatt. A tegnapi támadást Izrael vallási és politikai vezetői egységesen ítélték el, azok is, akik egyébként helytelennek tartják a felvonulást, különösen Jeruzsálemben.

 

Jerusalem pride 1FRISSÍTÉS: a jeruzsálemi főrabbi meglátogatta a sérülteket a kórházban pénteken.

Yishai Shlissel az elmúlt tíz évet börtönben töltötte, mert a 2005-ös felvonuláson három embert megsebesített. A háredi férfi egy hónapja szabadult, jó magaviselet miatt az eredetileg kiszabott büntetésnél két évvel korábban. Tegnap hat embert késelt meg, közülük egy 16 éves lány állapota válságos, négy másikat kórházi megfigyelés alatt tartanak.

Jicchák Joszéf szfárádi főrabbi kijelentette, hogy „senki sem hajthat végre ilyen bűncselekményt és nem veszélyeztethet életet a vallás nevében.”

David Lau izraeli főrabbi nagyon súlyos cselekedetnek minősítette a gyilkossági kísérletet, amivel kapcsolatban megjegyezte: “ez nem a Tóra és a judaizmus szerint való”.

Aryeh Stern jeruzsálemi főrabbi szintén elítélte a késelést. „A Tóra tiltja az emberek megsebesítését” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy a tegnapi esemény tovább növeli azt a veszélyt, amit a szélsőséges elemek jelentenek. „Mindez arra figyelmeztet minket, hogy tennünk kell a kóros jelenségek ellen” – szögezte le.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]