Folytatódtak az összecsapások Izrael és Gáza között

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indítottak a palesztin Gázai övezetből izraeli településekre, Izrael ugyanakkor mintegy százötven csapást mért a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet célpontjaira – jelentette a tízes kereskedelmi tévécsatorna kedd reggeli híradásában.

Palesztin rakétatalálat ért egy buszt (Fotó: AFP)

Délelőtt összeül az izraeli biztonságpolitikai kabinet, hogy további lépésekről döntsön, miután éjjel egy eltalált négyemeletes ház legfelső szintjén Askelónban már halálos áldozata, és számos sebesültje, köztük két életveszélyes állapotú sebesültje is volt a hétfő délután kezdődött gázai rakétatámadásnak, amelyet a Hamász a félresikerült vasárnap éjjeli izraeli hírszerző akció megbosszulására indított.

Az izraeli lakott területek felé tartó rakéták túlnyomó többségét még a levegőben megsemmisíti a Vaskupola légvédelmi rendszer, néhány rakéta azonban áthatolt rajta, és az övezettől északra található, tengerparti Askelónban éjjel becsapódott négy töltet.

Az izraeli hadsereg a levegőből, szárazföldről és a tengerről is lőtte a gázai célpontokat, a Hamász vezetői azonban rejtekhelyekre vonultak, és kiürítették a szervezet erődítményeit.

A hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határ mentén, egyben megkezdte a tartalékosok mozgósítását, de egyelőre elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer működésének kiterjesztéséhez szükséges embereket hívják be.

Izrael déli részén nincs tanítás, csak a biztonságos óvóhelyekkel rendelkező munkahelyeken dolgozhatnak, nem tartják meg a nagyobb tömegek részvételével tervezett rendezvényeket.

A Hamasz gázai Al Aksza televízióját is találat érte.

A televízió szakértői szerint eddig egyik fél sem vetette be fegyverarzenáljának lényegi részét, a Hamász csak a határhoz közeli településeket támadja, a távolabbra eljutó rakétákat a háborús helyzet fokozódására tartogatja, és egyelőre Izrael is csak viszonylag mérsékelt válaszokat ad. A palesztinok négy halálos áldozatról számoltak be az eddigi csapásokban.

Noha a Hamász az általa uralt médiában azzal fenyeget, hogy következőként Asdódot és Beér-Sevát támadja meg, az egyiptomiakkal azt üzente, hogy ha Izrael leáll a válaszcsapásokkal, akkor beszüntetik a rakétacsapásokat.

A háttérben az ENSZ és Egyiptom diplomatái megpróbálják visszafordítani az erőszak kiterjedésének folyamatát, közvetítő tárgyalások folynak a néhány napja még eredménnyel biztató tűzszüneti tárgyalások felújítására.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésének fedezésére az izraeli légierő rakétákkal támadott gázai célpontokat.

[popup][/popup]