Foley-gyilkosság: megvan a lefejezés gyanúsítottja

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy volt londoni rapper lehet a tettes

Forrás: YouTube/BVMUndergroundHipHop

Abdel-Majed Abdel Bary (Forrás: YouTube/BVMUndergroundHipHop)

Az Iszlám Állam/ISIS/IS terrorszervezet nyíltan törekszik arra, hogy minden eddig ismert kegyetlenségen túltevő brutalitásával sokkolja és megfélemlítse a világot.

Igen sikeresen tette ezt azzal a felvétellel, amelyen James Foley amerikai újságíró lefejezése látható. A felvételen egy fekete maszkos hóhér a gyilkolás előtt – egyebek közt – fenyegető mondatokat intéz Amerikához. A magabiztos gyilkos arra valószínűleg nem számított, hogy kiejtése alapján azonosítani fogják. Nyelvészek nemcsak azt állapították meg, hogy a tettes londoni akcentussal beszél, hanem még azt a nyugat-londoni városrészt is azonosították, ahol ez az akcentus használatos.

Ezek után kikeresték az innen elszármazott dzsihadistákat, s így jutottak Abdel-Majed Abdel Bary nyomára, aki korábban népszerű rapper volt Londonban. Dalai még a BBC egyik csatornáján is hallhatók voltak.

A rapper új szerepben

A rapper új szerepben

Bary jó körülmények között élhetett volna Londonban, de öröksége nem hagyta nyugodni. Apja, Adel Abdul Bary ugyanis – az Independent szerint – Oszama Bin Láden bizalmasa lehetett. 1998-ban letartóztatták, 2012-ben pedig a britek kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol több merényletben való részvétellel gyanúsították.

Az ifjabb Bary videói, apja kiadatása után, egyre jobban elvadultak. Korábban főleg kábítószerről és erőszakról énekelt, legutolsó klipjében viszont már az apja lefogása fölötti bosszúvágyról, rendőrök lelövéséről rappelt.

Aztán eltűnt Londonból, idén pedig a twitteren jelent meg egy képe, ahol levágott fejet tart a kezében.

YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

[popup][/popup]