Fokozza a küzdelmet a rendőrség Izraelben a közhivatalnokok korrupciója ellen

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormányszinten leleplezett korrupciós bűnügyek tanulságai alapján az izraeli rendőrség új osztályt hozott létre a közhivatalnokok ilyen jellegű visszaéléseinek leleplezésére – közölte a katonai rádió kedd reggel.
Israeli-flagA rendőrség ezzel együtt új eszközöket is bevet a közélet tisztaságának biztosítására.

A döntéseket különösen időszerűvé teszik azok az új fejlemények, amelyek Ehud Olmert volt miniszterelnök személyével kapcsolatosak. Az izraeli média hétfőn adott hírt a volt kormányfő titkárnőjének leleplező bírósági vallomásáról, amely megerősítette a korábban már elítélt Olmert szerepét több újabb korrupciós ügyben.

A most bejelentett döntés alapján a világ több országához, köztük az Egyesült Államokhoz hasonlóan Izraelben is különleges osztály lesz a rendőrségen a fehérgalléros csúszópénzes bűnözés felderítésére.

A belbiztonsági minisztérium, az állami kézben lévő vállalatokat (köztük az izraeli vasutat) felügyelő hatóság és a pénzügyminisztérium közösen hozták létre az új rendőri szervezeti egységet. Az új ügyosztály attól függetlenül vigyáz a közélet tisztaságára, hogy az egyes közhivatalok mely minisztérium égisze alá tartoznak.

A közpénzek elköltésének tisztaságát külön figyelik, és általában is csökkenteni próbálják a közvagyon elleni károkozást. Vizsgálhatják a helyi hatóságokat és az állami cégeket, továbbá a pályázati kiírásokat és eljárásokat is, valamint az építési vállalkozók és a közbeszerzéseket elnyerők számláit. Céljuk a lopásra és hivatali hatalommal való visszaélésre vonatkozó törvénycikkek végrehajtatása és az elrettentés.

Foglalkozni fognak az izraeli társadalombiztosítást végző szervezettel, a helyi földhivatallal, a belügyminisztériummal (amelyhez a helyi önkormányzatok is tartoznak), és több más állami szervvel, köztük az adóhatósággal, a vámhivatallal, az elektromos művekkel, a kikötőkkel, s a nyomozásokban együtt kell működnie a gazdasági és belügyi tárcáknak – értesült a rádió.

Az állami cégeket felügyelő hatóság igazgatója, Uri Jogev úgy nyilatkozott a Jó reggelt, Izrael című műsornak, hogy elsősorban az elrettentésre szeretnének alapozni. “Általában gazdasági jellegű ügyekről van szó, olykor nagyon nagy összegekről, s néha ez az oka, hogy túl sokat fizetünk a szolgáltatások egy részéért” – mondta.

Izraelben a – nemzetközi sajtóban is figyelemmel követett – legmagasabb szintű korrupció mellett, amelyben Ehud Olmertet májusban hatéves börtönbüntetésre ítélték, több más ügyet is lelepleztek. A közelmúltban például egy magánvállalkozást, amely több millió sékeles fizetséget kapott jogosulatlanul a vasút takarítására, noha a munkát el sem végezték.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]