Ferenc pápa újból találkozott a Holokauszt-túlélő Bruck Edithtel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Január 27-én, a Holokauszt nemzetközi emléknapján a vatikáni Szent Márta-házban fogadta a pápa a magyar származású Bruck Edith írónőt, akihez baráti szálak fűzik. Több, mint egy órán át beszélgettek, a pápa egy fehér gyapjúsálat, az írónő a „megtalált kenyeret” ajándékozta a Szentatyának. Erről a vaticannews számolt be.

Fotó: vaticannews

Megindító pillanatokat élt át újra Ferenc pápa a Holokauszt túlélő Bruck Edithtel, akivel a vatikáni Szent Márta-házban találkozott. Az eseményen az írónő ukrán házi gondozója, Olga, és Andrea Monda, az Osservatore Romano – című vatikáni napilap igazgatója volt jelen, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pápa római otthonában kereste föl a túlélőt. Gyöngéden az asszony vállára terítette a fehér gyapjúsálat, hogy melegítse a hidegben. Ez a gesztus könnyekre indította a 90 esztendős asszonyt, akit Ferenc pápa nagyra becsül, barátságuk levélváltásaik és telefonbeszélgetéseik során olyannyira elmélyült, hogy immár másodszor találkoznak személyesen egymással.

Megismertetni a fiatalokkal a múltat

A magyar származású írónő hat koncentrációs tábor szörnyűségeit élte túl, majd végül Olaszországban telepedett le. Írói munkássága nemzetközi hírű, az élő emlékezet tanúja ő, aki a római iskolákban tanúságtételét megosztja a fiatalokkal: legyenek tudatában a múlt borzalmainak, hogy ez a rémség soha többé ne fordulhasson elő. A rasszizmus, az antiszemitizmus kiirtása fontos feladat ma, amikor az ifjabb nemzedék sokszor nem is tud a Holokausztról, feléledni látszik az erőszak például az interneten.

Az ember nem tanul hibáiból

A pápa és Bruck Edith beszélgetésének fő témája éppen az emlékezet és annak továbbadása volt a fiataloknak. „Mindketten aláhúzták: felbecsülhetetlenül fontos átadni a múlt emlékezetét az ifjabb generációnak, még a legfájdalmasabb mozzanatokat is, hogy ne forduljanak elő újra ezek a tragédiák” – adta hírül a szentszéki sajtóközpont. „Az emberek nem tanultak a hibáikból. Nem tanultak Auschwitzból, mint ahogy Vietnámból sem” – mondta Bruck Edith a vatikáni médiának adott szerdai interjúban.

A fiatalokra nagy hatással van a múlt felidézése

Az írónő beszámolt Ferenc pápának mindarról, amit jelenleg csinál: fontos eseményeken vesz részt, rengeteg interjút adott a Holokauszt emléknapja alkalmából, de talán a legfőbb az, hogy sorra járja a római iskolákat, hogy elmondja a fiataloknak mindazt, amit átélt, amit elveszített és amire rájött. A Szentatya erre kedvesen megjegyezte: látszik, hogy a munka megfiatalítja. Bruck Edithnek nagy erőt ad az, hogy látja, milyen rendkívüli hatást tesznek szavai a fiatalokra. „Szeretném elmondani a szülőknek, hogy a gyerekeik jobbak, mint amilyennek képzelik őket” – mondta. Ferenc pápa újra emlékeztetett rá, mint ahogy már sok beszédében elmondta: alapvetően fontos, hogy helyreálljon a kommunikáció szülők, nagyszülők, unokák között, vagyis az idősebb és a fiatal nemzedékek között.”

Házi sütésű kenyér: az elveszett és megtalált lelki béke jelképe

A hosszú beszélgetés közben átadták egymásnak ajándékaikat: Bruck Edith megindultan nyújtotta át a pápának a fonott, házi kenyeret, utalással arra az elveszett cipóra, amelyet édesanyja gyúrt, de kisütni már nem tudta, mert a nácik elhurcolták a koncentrációs táborba. Az elveszett kenyér – címmel, tavaly megjelent önéletrajzi regényében ír erről, és most a pápának úgy adta át, mint a „megtalált kenyeret”, vagyis a sok szenvedés után meglelt lelki béke szimbólumát. A találkozó résztvevői ettek belőle egy-egy darabot. A Szentatya a sál mellett egy érmet ajándékozott Edith asszonynak, melyet Jeruzsálemben készítettek neki, ez nagy hatással volt az írónőre. Ő két könyvét hozta ajándékba: a Levelek édesanyámnak új kiadását és egy saját fordítású Radnóti-verseskötetet. Ferenc pápa Budapesten így emlékezett a költőre: „ragyogó karrierjét az elvakult gyűlölet törte ketté, mely pusztán zsidó származása miatt előbb megtiltotta neki, hogy tanítson, majd elszakította családjától”.

Teljes cikk

Címkék:Bruck Edith, Ferenc pápa

[popup][/popup]