Ferenc pápa: Legyen közvetlen párbeszéd az izraeliek és a palesztinok között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Közvetlen párbeszédet szorgalmazott az izraeliek és a palesztinok között Ferenc pápa, aki Jeruzsálem város egyetemes státuszát hangoztatta a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tartott találkozón – közölte a szentszék csütörtökön.

Mahmud Abbasz és Ferenc pápa (Fotó: Vatican Media)

Mahmúd Abbászt a szentszéki államtitkár Pietro Parolin és a vatikáni külügyminiszterként ismert Paul Richard Gallagher érsek is fogadta.

A közlemény szerint a találkozókon a felek állást foglaltak a testvériség és vallások közötti békés együttélés szükségessége mellett.

Szó volt az izraeli-palesztin békefolyamatról, amelyben az egyházfő az Izrael és a palesztinok közötti közvetlen párbeszédet sürgette a nemzetközi közösség erőteljesebb elkötelezettségével. A felek egyetértettek, hogy a békét a fegyverek használata nélkül kell megteremteni, szembeszállva a szélsőségesség és a fundamentalizmus minden formájával.

A vatikáni beszámoló leszögezte, hogy Jeruzsálemet mindenkinek találkozási pontként, nem pedig konfliktusövezetként kell elismernie. A három nagy történelmi vallás számára szent városnak meg kell őriznie egyetemes identitását és értékét a számára biztosított rendkívüli státusz tiszteletben tartásával.

Mahmúd Abbász hatodik alkalommal találkozott Ferenc pápával.

Az egyházfővel tartott, ötven perces találkozó végén Ferenc pápa egy bronzból készült kisplasztikát ajándékozott a palesztin elnöknek, amely két kézfejet ábrázol, amint egymással kezet fognak. (MTI)

[popup][/popup]