Ferenc pápa Bruck Edith magyar holokauszttúlélő olasz írónővel találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ferenc pápa meglátogatta római otthonában Bruck Edith magyar származású írónőt, holokauszttúlélőt – tájékoztatott közleményében szombaton a szentszéki szóvivői hivatal.

Ferenc pápa és Bruck Edit (Fotó: Vatikán)

Az egyórás találkozójukon a 89 éves írónő a koncentrációs táborokban tapasztaltakról beszélt a nála öt évvel fiatalabb katolikus egyházfőnek. A jelenkor félelmeiről és reményeiről is szó esett, illetve arról is, hogy milyen fontos az emlékezés a múltra, és ebben milyen szerepe van az idősebb korosztálynak.

Ferenc pápát elkísérte a találkozóra Andrea Monda, a L’Osservatore Romano szentszéki napilap főszerkesztője.

Monda szerint a pápát megragadta Bruck Edith cikke, amely január 27-én, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján jelent meg az újságjában. Az egyházfő ezután személyesen is meg akarta ismerni az írónőt.

Ferenc pápa “bocsánatot kért az Úrtól az emberiség nevében” – idézte az újságíró az egyházfő szavait. A pápa egyúttal köszönetet mondott Bruck Edithnek, amiért tanúvallomásával nem hagyja, hogy feledésbe merüljenek a nácizmus mártírjává vált zsidó nép szenvedései.

A Tiszakarádon 1932-ben született Bruck Edith családját deportálták. Több koncentrációs táborban tartották fogva, megjárta a többi között Auschwitzot, Dachaut és Bergen-Belsent. Szülei nem élték túl Dachaut, és a fivére is ott halt meg. Bruck Edith és lánytestvére túlélte a holokausztot. 1945 után Magyarországon, Csehszlovákiában és Izraelben élt. 1954-ben Olaszországba költözött. Az olasz irodalmi élet legismertebb alakjaival került kapcsolatba, barátságot kötött a szintén holokauszt-túlélő író Primo Levivel. Újságíróként, rendezőként is dolgozott. Magyar szerzők, köztük József Attila, Radnóti Miklós és Illyés Gyula műveit fordította olaszra. (MTI)

Bruck Edith-tel itt olvasható korábbi interjúnk

[popup][/popup]