Ferenc pápa: A zsidók és a keresztények közötti barátság növekedjen tovább

Írta: vaticannews - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó-keresztény párbeszéddel foglalkozó francia csoport tagjaival találkozott hétfőn a pápa. A kölcsönös tisztelet fontosságát hangsúlyozta, és figyelmeztetett az antiszemitizmus „újjáéledésére”.

A pápa hétfőn fogadta az Amitié Judéo-Chrétienne (Zsidó-keresztény barátság) francia keresztényekből és zsidókból álló csoport tagjait, akik elkötelezték magukat a két vallási hagyomány közötti párbeszéd és együttműködés mellett. A csoporthoz intézett beszédében a pápa idézte a szervezet alapítója által mutatott példát, a szervezet munkájának fontosságát, valamint az antiszemitizmus „aggasztó újjáéledését”.

Jules Isaac öröksége

A Szentatya beszéde elején szólt Jules Isaac, az Amitié Judéo-Chrétienne csoportot megalapító zsidó történészről, aki „vezető szerepet játszott a zsidók és a keresztények közeledésében a második világháború tragédiája után”. A pápa különösen a Seeligsbergi Konferencián, az antiszemitizmussal foglalkozó háború utáni tanács terén végzett munkáját emelte ki. Ferenc pápa szerint a keresztény és zsidó teológusokat tömörítő konferencia munkájának egy részét tartalmazza a II. Vatikáni Zsinatnak az egyház és más vallások kapcsolatáról szóló Nostra Aetate kezdetű dokumentuma. Jules Isaac, akit XII. Pius és XXIII. János pápa is fogadott audiencián, „a prófétai szöveg megfogalmazására szólított fel” – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa.

Teljes cikk

Címkék:Ferenc pápa

[popup][/popup]