Fenyegető levelet kapott több kanadai zsinagóga

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Fenyegető antiszemita levelet kapott a napokban több zsinagóga Kanadában, a rendőrség kedden vizsgálatot indított a gyűlölet-bűncselekmények ügyében.

Ezt közölte több egybehangzó forrás.

Toronto, Kiever Synagogue (Képünk illusztráció)

Toronto, Montreal, Hamilton, Kingston és Edmonton összesen kilenc zsinagógája kapott a hétvégén egyenlevelet, amelyben szerepel az a mondat, hogy „Pusztulniuk kell a zsidóknak!”, valamint egy vérző Dávid-csillagba rajzolt horogkereszt. Szerda este fejeződik be a hanuka nyolcnapos zsidó ünnep.

Julian Lewin, a montreali Shaare Zedek-zsinagóga igazgatója a kanadai rádiónak nyilatkozva azt mondta: „félelmet keltő és nyilvánvalóan gyűlölködő a levél”. Michael Mostyn, a B’nai B’rith zsidó világszervezet kanadai csoportjának igazgatója pedig közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években rohamosan nőtt az antiszemita cselekedetek száma az országban: egyebek mellett számos közintézményre rajzoltak horogkeresztet, illetve egyre elterjedtebb a holokauszt tagadása. A most elküldött levelek „a nácik propagandáját” idézik fel. „Összehangolt támadási kísérlet volt a zsidók ellen az ünnep idején” – olvasható a közleményben.

A kanadai rendőrség arra figyelmeztetett: elképzelhető, hogy további zsidó intézmények kapnak hasonló levelet.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a levelekkel kapcsolatban támogatásáról biztosította a kanadai zsidó közösséget egy Twitter-üzenetében. Leszögezte, hogy az ország „nem tűri el a gyűlölködő, antiszemita megnyilvánulásokat”.

A B’nai B’rith Canada statisztikája szerint tavaly rekordszámú – 1728 – antiszemita incidens történt az országban, 26 százalékkal több, mint az előző évben. A 2014. év is az addigi legsúlyosabb volt 1627 esettel. A szervezet szerint az ilyen cselekedetek növekedésének oka az antiszemita gondolatok terjedése a közösségi médiában, illetve a diákok körében és bizonyos arab újságok Izrael-ellenessége.

Címkék:fenyegető levél, Kanada, Toronto

[popup][/popup]