Felújítják Sanghaj híres zsidónegyedét

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Sanghajba az 1930-as és 1940-es években mintegy 20 ezer európai zsidó menekült a világháborús üldöztetés elől. A kínai hatóságok hontalan menekültként tartották nyilván őket, és mint ilyenek a város északkeleti, nekik kijelölt, Tilancsiao részében kaptak helyet. Emlékükre a város 2007-ben nyitotta meg a zsidó menekültek múzeumát, amelynek falát a magyar Komor Pálnak emléket állító tábla gazdagítja, azóta pedig számos történelmi épület helyreállításáról is döntés született.

Valaha zsidók laktak ebben a sanghai-i épületben

Valaha zsidók laktak ebben a sanghai-i épületben

A héten bejelentett tervek szerint a menekültek életében fontos szerepet játszó helyeket felújítják a jövőben, így például az étel és ruházati cikkek rászorulókhoz való eljuttatását, a menekültek mindennapi életét segítő elosztó központot vagy a társadalmi élet központjaként szolgáló kávézót. Utóbbi 1939-ben nyitott és a Wiener Cafe Restaurant nevet viselte, egykoron a zsidó menekültek múzeumának mai épületével szemben állt. A háromemeletes, kőből és fából épült, kínai és nyugati építészeti motívumokat vegyítő épületet eredeti formájában építik fel újra, azt ugyanis 2009-ben a metró építése miatt lebontották. A Wiener Cafe földszintje kávézóként, felső szintjei múzeumként fognak szolgálni.

Ugyancsak felújítják az 1977 és 1979 között Jimmy Carter amerikai elnök pénzügyminisztereként szolgáló Werner Michael Blumenthal családjának egykori lakóházát – áll a tervekben.     Sanghaj városa a zsidó menekültek örökségét az Egyesült Nemzetek Szövetségének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világemlékezet programjába is felvetetni kívánja. Szakértők bevonásával már egybe is gyűjtötték a menekültek listáját, fennmaradt, adatbázisokat, irodalmi, kép- és hanganyagokat – közölte Hongkou kerület vezetése.

[popup][/popup]