Felszállt az El Al-gép, amely tábori kórházat szállít Ukrajnába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csütörtök délután felszállt az ukrajnai tábori kórház felállításához szükséges 17 tonnányi felszerelést szállító El Al-gép.

A repülő Lengyelországban fog lerakodni – tudósít az ujkelet.live –, majd a felszerelést a nyugat-ukrajnai Mostyskába szállítják, ahol a kórházat felállítják.

Az izraeli egészségügyi csapat jövő héten utazik a helyszínre. „Izrael Állam intézkedik a háborúban megsérült ukrán állampolgárok segítésére” – üzente Naftali Bennett miniszterelnök a gép indulása előtt.

Az izraeli kormány hétfőn hagyta jóvá a tábori kórház felállítását.

Fényes Csillag (héberül Kochav Meir) humanitárius misszió célja a Nyugat-Ukrajnában lévő menekültek kezelése. A kórház várhatóan körülbelül egy hónapig fog működni.

A műveletet a Külügyminisztérium az Egészségügyi Minisztériummal közösen szervezi, és a Siba Orvosi Központ, a Clalit Egészségpénztár Schneider Gyermekgyógyászati Központja, valamint az egészségügyi rendszer minden részéből származó egészségügyi és ápolói küldöttség hajtja végre.

A kórház létrehozásának és működtetésének költsége a fent említett időszakra körülbelül 21 millió sékel (2,2 milliárd Ft) lesz, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium finanszíroz, a Schusterman Family Foundation, amely hozzájárul a nemzeti és szociális projektekhez Izraelben, valamint a The Joint támogatásával.

A kórház háborús menekülteket fog ellátni, és egy sürgősségi osztályt, egy szülőszobát, valamint férfiak, nők és gyermekek kezelésére szolgáló osztályokat foglal majd magában. Az izraeli Sheba Orvosi Központtal együttműködve röntgen és laboratórium is rendelkezésre fog állni, és távoli technológiákat is alkalmazni fognak.

Teljes cikk

Címkék:háború, Izrael, Tábori kórház, Ukrajna

[popup][/popup]