Félmilliós palesztinpárti tüntetés is lehet Londonban, a rendőrség fellépést ígér a rendbontókkal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Akár több mint ötszázezer ember is részt vehet szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Londonban, és ha így lesz, akkor az a brit történelem legnagyobb politikai demonstrációja lesz, írja a Guardian.

Egy korábbi, október 14-i londoni tüntetés (Fotó:Justin Tallis/AFP)

A Metropolitan rendőrség pénteki közlemény szerint ezer, alapvetően a fővároson kívül állomásozó rendőrt állították szolgálatba a tüntetés miatt, ami egy napra esik a az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával. Így összesen 1850 rendőr figyel a közbiztonságra London utcáin – szemlézte a hírt a Telex.hu.

A Scotland Yard közölte, hogy radikális lépéseket fog tenni, és letartóztatja azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az ünnepségeket tartani fogják.

A lap azt írja Londonban eddig négy egymást követő szombaton vonultak emberek tízezrei az utcákra a fővárosban és más városokban is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett. A brit hatóságok kérték a demonstrációk szervezőit, hogy a november 11-i tüntetést halasszák el, de ez nem történt meg. Mindezt tetőzi Suella Braverman brit belügyminiszter a The Times c. konzervatív brit lapban megjelent cikke csütörtökön, amiben azt írta, szerinte a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

Braverman kijelentései nagy port kavartak, és mint utóbb kiderült a miniszter a protokollal ellentétben nem vette figyelembe azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt (…)

Többen viselnek láthatósági mellényt és palesztin fejkendőt, míg mások palesztin zászlókat vagy plakátokat szorongatnak a kezükben, olyan feliratokkal mint: „szabad Palesztina”, „véget a fajgyűlöletnek Izraelben” vagy „a babagyilkos Biden ne küldjön fegyvert Izraelnek”.

Teljes cikk

[popup][/popup]