Félig lebontott műemlékekből luxushotelt építenek a zsinagóga mellé

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Dohány utcát a Síp utcával összekötő íves telken a korábban megálmodott luxus lakóház helyett luxushotel épül a közeljövőben.

A Síp utca 8. számú ház 2016-ban (Forrás: A mi Erzsébetvárosunk)

A zsidónegyedként is emlegetett Belső-Erzsébetváros utcáin ma is kézzelfogható a történelem, a Hunvald-ügy részét képező ingatlaneladások, illetve az utóbbi húsz év történései azonban alaposan átrajzolták a terület képét: értékes házak tűntek el, átadva a helyüket valami újnak, vagy épp kerültek szinte menthetetlen állapotba –tudósít a 24.hu.

Ez a sors jutott a Dohány utcai Zsinagóga melletti Dohány utca 10., illetve a Síp utca 8. és 10. számú házak alkotta hármasnak is, amiket közel húsz évvel ezelőtt a Mazsihisz (1999–2003), és a BZSH (2012–2014) elnöki székét is elfoglaló, harmincegy éve a Frankel Leó úti zsinagóga elnökeként is aktív Tordai Péter vásárolt meg, majd – műemléki védettségük ellenére – jórészt lebontatta azokat, hogy egy 33 millió eurós (akkori árfolyamon 8,6 milliárd forintos) projekt keretében luxuslakásoknak, illetve egy passzázsnak adják át a helyüket.

A Herzl-passzázs 2008-ban elfogadott tervének részlete. A képen jobbra a Dohány utcai zsinagóga és a Hősök Temploma

A projektet végül az éppen kitört világválság állította meg, a kár ettől azonban semmivel sem lett kisebb, hiszen Belső-Erzsébetváros századfordulós épületállományának pótolhatatlan részei vesztek oda, maradványaik pedig méltatlan állapotba kerültek.

Az azóta eltelt idő jó részében parkoló működött a Dohány utcai kapu mögött, a helyzet nemrégiben azonban megváltozott: a romos homlokzatok mögött rövidesen egy négy pinceszintet rejtő, 291 szobás luxusszálloda, illetve egy wellness-központ születik.

A tervek bármelyik pillanatban elindulhatnak a megvalósulás felé, bár közel másfél évtizede a Mazsihisz-en belül is vitát váltott ki, és szóvá tették a projekt kivitelezésével járó építésügyi, műemlékvédelmi kockázatokat.

Teljes cikk

[popup][/popup]