Felhívás Csengerből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csenger város önkormányzata az alábbiak közzétételére kérte lapunkat:

 

Tisztelt Szerkesztőség!

2014 a Holokauszt 70. évfordulójának éve. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy e fájdalmas eseményről itt, Csengerben helyi szinten is kötelességünk megemlékezni, hiszen városunk fejlődéséhez, polgárosodásához nagymértékben hozzájárultak zsidó polgártársaink, akikkel a 18. század közepétől közel 200 évig éltünk együtt békében. A csengeri Helytörténeti Múzeum egy, a csengeri zsidóságot bemutató időszakos kiállítással szeretne áldozni emléküknek. A kiállítás tervezett időpontja április közepe lenne.

Sajnos az ehhez szükséges anyagunk igen kevés. Ismerjük az elhurcoltak neveit, körülbelül 20 fényképpel rendelkezünk (ennek nagy része a Jizkor-könyvből), illetve képeslap az egykori zsinagógáról és az iskoláról, valamint a központ zsidó üzleteit ábrázoló képeslapjai.

Kérem a Szombat újság csengeri származású – avagy csengeri kötődésű kedves olvasóit, hogy bármely családi fotó,vagy egyéb, eseményeket ábrázoló felvétel, avagy bármely dokumentum van bírtokukban, azt e-mailban jutassák el hozzánk, az alábbi címre: [email protected].

Szíves segítségüket előre is köszönöm!

Fábián László
Helytörténeti Kiállítás vezető

[popup][/popup]