Felgyújtottak Rámalláh közelében egy mecsetet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Rámalláh közelében lévő Al-Birában a tettesek “Izrael földje Izrael népéé” szövegű, héber nyelvű feliratot festettek a mecset falára – közölte Azzam Alkraem, Al-Bira palesztin polgármestere a Háárec című izraeli lappal.

Fotó: IYAD HADAD/BTSELEM

Szerinte a néhány száz méterre lévő Piszgot telepesfaluból érkezhettek hajnali 3 órakor, gyúlékony folyadékot öntöttek be egy törött ablakon, majd lángba borították az épületet.

A környéken élő palesztinok észrevették a lángokat, gyorsan oltani kezdtek, így csak a mecset hátsó részén okozott kárt a tűz, az imahelyiségek érintetlenek maradtak. A palesztin rendőrség megkezdte az ügyben a nyomozást.

Amír Perec izraeli gazdasági miniszter egy Twitter-bejegyzésében elítélte a gyújtogatást, és gyűlölködőknek, bűnözőknek nevezte a tetteseket, követelte bíróság elé állításukat.

Az év elején szélsőségesek egy jeruzsálemi mecsetet gyújtottak fel, szintén héber feliratokat festettek a falára. Anyagi kár keletkezett, de emberéletben akkor sem esett kár.

A gyűlölet-bűncselekmények ellen létrejött izraeli “Tag Mehír” (árcédula) szervezet közölte a Hááreccel, hogy 2009 óta hatvan mecsetet és keresztény templomot próbáltak lángba borítani Izraelben, illetve Ciszjordániában, általában izraeli ultranacionalisták. (Shiri Zsuzsa/MTI)

 

 

[popup][/popup]