Felfüggesztik a Palesztin Autonómiának járó vám- és adóbevételek folyósítását

Írta: Izraeli hírlevél - Rovat: Hírek - lapszemle

Külföldi hírügynökségek jelentik: az izraeli kormány fontolóra veszi Mahmud Abbász (Abu Mázen) és más palesztin vezetők nemzetközi bíróság elé állítását háborús bűnök és terrortevékenység pártolása miatt.

Mahmúd Abbász és Benjámin Netanjahu

Mahmúd Abbász és Benjámin Netanjahu (Képünk illusztráció)

 

A lépésre azt követően kerülne sor, hogy a Palesztin Autonómia vezetője a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon kíván pert indítani Izrael, illetve vezető izraeli katonai és polgári személyek ellen, a nyáron lefolytatott “Cuk ejtán” (Szilárd sziklaszirt) hadműveletben állítólag elkövetett háborús bűnök, valamint a Nyugati Parton folyó zsidó településépítések és -bővítések vádjával.

Az eljárásokat az Egyesült Államokban és más nyugati államokban folytatnák le nemzetközi fórumokon.

Az eljárás jogi alapját az képezné, hogy Mahmud Abbász kormányzata közösséget vállalt a Gázai-övezetet uraló Hamasz-kormánnyal, amelyet az Egyesült Államok és több nyugati állam terrorszervezetként tart nyilván, miután az rakétatámadások ezreit hajtotta végre polgári célpontok ellen, szervezeti alapelvében pedig Izrael Állam megsemmisítése szerepel.

További bizonyíték a Palesztin Autonómia által kiadott, illetve engedélyezett tankönyvekben található Izrael- és zsidógyűlöletre szító szövegek, ami ugyancsak sérti az emberi jogokat.

Benjámin Netanjáhu miniszterelnök szombaton a kormány válaszlépéseként úgy döntött, hogy Izrael felfüggeszti a Palesztin Autonómiának járó vám- és adóbevételek folyósítását, amelyeket Izrael szed be, és továbbít havonta az Autonómiának.

Ezeknek összege átlagosan havi 500 millió sékelt tesz ki, ami a Palesztin Autonómia költségvetésének körülbelül a kétharmada.

A decemberi vám- és adóbevételek átutalása pénteken lett volna esedékes, ennek átutalása azonban már nem történt meg.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a hét végén aggodalmát fejezte ki a tervezett palesztin lépés miatt, és amerikai reakciókat helyezett kilátásba, ami alatt az évi 400 milliós segély befagyasztása értendő, amelyet az Egyesült Államok a Palesztin Autonómiának folyósít.

A két bevételi forrás “elapadása” lényegében működésképtelenné tenné az Autonómiát.

[popup][/popup]