Felesküdtek a Kneszet új képviselői

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Letették képviselői esküjüket Izrael új – immár huszonnegyedik – parlamentjének törvényhozói kedden. Az előrehozott választásokat március huszonharmadikán tartották.

A televíziók élő adásban közvetítették az új Kneszet megalakulását, melyen Reuven Rivlin államelnök tartotta a nyitóbeszédet. Rivlin felszólította a képviselőket, hogy bizonyítsanak vezetői képességeket, hidalják át ideológiai megosztottságukat, és hozzanak létre stabil kormányt a több mint kétéves politikai zűrzavar, a negyedik választások után.

Őt Jarív Levin házelnök követte, aki a demokrácia, s a parlament szerepének fensőbbségét hangsúlyozta más kormányzati rendszerekhez képest. Ezután sorra felesküdtek a március 23-i választásokon a pártok listáján bejutott képviselők.

Az arab pártok közös listájának négy képviselője megpróbálta kibővíteni az eskü szövegét többek között azzal a betoldással, hogy „megígérem, hogy harcolni fogok a megszállás ellen”, „a rasszizmus és az aparrtheid ellen”. A képviselők hangos tiltakozása közepette a házelnök kivezettette őket a teremből, mert megzavarták az eskütételt.

A 11-es közszolgálati televízió szakértői kiemelték, hogy az esketés előtt elmaradt az államelnöki rezidencián a szokásos ünnepség, melyen átadják a megbízatást a kormányalakításra felkért politikusnak, majd közös fényképet készít az államfő és a miniszterelnök-jelölt.

Tavaly márciusban, az előző Kneszet felesketésénél még szigorú biztonsági előírások és távolságtartási szabályok mellett zajlott az ünnepség, de idén már mind a 120 törvényhozó jelen lehetett egyszerre a plenáris üléstermében, mivel Izraelben már a lakosság többségét már kétszer is beoltották, és szinte teljesen visszaszorult a koronavírus járvány.

Az idei eskütételre már meghívhatták egy-egy családtagjukat is a képviselők, de Sara Netanjahu nem jelent meg a Kneszetben, noha korábban mindig részt vett a hasonló rendezvényeken.

Izrael 24. parlamentjét politikai bizonytalanság közepette eskették fel, ugyanis jelenleg sem a Likud élén álló Benjamin Netanjahut támogató pártoknak, sem hivatalviselését az ellene folyó korrupciós per miatt ellenző pártoknak nincs meg a többsége az új kormány magalakításához.

A legnagyobb számú képviselő Netanjahut ajánlotta kormányfő jelöltnek, és ezért Reuven Rivlin államelnök őt kérte fel a kormányalakításra. Ha esetleg sem ő, sem megbízatásának lejártával más politikus nem jár sikerrel, akkor feloszlatják a Kneszetet, és ősszel új választásokat írnak ki ötödször is Izraelben.

MTI/Szombat

 

Címkék:eskütétel, Kneszet

[popup][/popup]