Felelős a facebook az erőszakra uszító tartalmakért?

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Csoportos kártérítési pert készül indítani a Facebook ellen az Israel Law Center nevű izraeli csoport.

Hani-Al-Ramahi-Palestinian-knife-image

Ez nem az első ilyen perük lenne, perelték ők már John Kerry és Hillary Clinton amerikai külügyminisztereket, de még Jimmy Carter volt amerikai elnököt is – utóbbit a “Palesztína: Békét, ne apartheidet” című könyve miatt, amely szerintük dokumentumjellege ellenére is félrevezető állításokat fogalmazott meg Izraelről.

Azt a pert amúgy végül ejtették, de valódi céljukat, a publicitást elérték vele.

A mostani per se nagyon szólhat többről, legalábbis ahhoz, hogy a Facebookot arra kötelezzék, hogy kártérítést fizessen a terrortámadások áldozatainak, be kéne bizonyítani, hogy a támadások és a felperes szerint terrorizmusra bujtogató posztok között közvetlen összefüggés van.

Ez az amerikai bírósági gyakorlat alapján nehézkes lesz, mert bár az Israel Law Centernek a jordániai Arab Bank elleni perében sikerült kártérítést kicsikarnia – az Arab Banknál voltak olyan számlák, amikről a Hezbollahnak is utaltak -, a jogi szakértők szerint az a per nem példaértékű. Akkor a sikerhez az is kellett, hogy az ítélkező bíró kizárja az Arab Bank védelmét a perből azért, mert a bank nem volt hajlandó átadni a könyveit a bíróságnak.

Minden más perben a bíróságok úgy ítélték meg, hogy az Israel Law Centernek nem sikerült bizonyítania a kapcsolatot a terrorizmus és az alperesek cselekedetei között. A Facebook esetében pedig még egy másik elv is irányadó lehet:

a vonatkozó amerikai törvények alapján egy szolgáltató nem tehető felelőssé egy harmadik fél által közölt tartalomért.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]