Felavatták Márton István emléktábláját Erzsébetvárosban

Írta: MTI - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Felavatták Márton István emléktábláját Budapesten, a VII. kerületi Csányi utca 10. szám alatt hétfőn. A kelmefestő mester 1944 októberétől élete kockáztatásával mentette a budapesti gettóból Erzsébetváros zsidó polgárait, a Klauzál utcai “Hattyú” mosoda labirintusszerű alagsori részében bújtatva őket.

Vattamány fotó Szigetváry Zsolt MTI

attamány Zsolt polgármester Márton István kelmefestő mester emléktáblája avatásán 2016. február 15-én a VII. kerületi Csányi utca 10-es számú háznál, az iparos egykori textilfestő műhelyénél, ahol a második világháború idején üldözött zsidókat bújtatott. Márton Istvánt halála után egy évvel, 1989-ben Izrael állam Világ igaza kitüntetésben részesítette. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Vattamány Zsolt Erzsébetváros polgármestere felidézte: az 1911-ben Erdélyben, Gyulafehérváron született Márton István – akinek Márton Áron, a boldoggá avatott püspök a nagybátyja volt – az inasévek után települt át Magyarországra. A második világháborúban Márton István tanúbizonyságot tett arról, hogy miként kell megmaradni embernek az embertelenségben. Hitte, hogy az emberi élet mindennél értékesebb és tette azt, amit csak kevesen mertek: bújtatta zsidó honfitársait, egzisztenciáját és életét veszélyeztette azokért, akiknek ő volt az esély az életben maradásra. Vattamány Zsolt példaként említette, hogy a kelmefestő mester eladta ékszereit, és az árukból szerzett be gyógyszert, élelmet a mosoda pincéjében rejtőzködőknek.
A Márton István által bújtatottak túlélték a gettót, a náci megszállást. Egyikükkel az életét is összekötötte. Lányuk, Márton Ágnes az ünnepségen köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat egyhangúlag támogatta az emléktábla felállítását.
A polgármester azt mondta: Márton István Erdélyben olyan többnemzetiségű közösségben élt, amelynek tagjai tisztelettel viseltettek egymás kultúrája iránt. Bár lehetősége lett volna rá, a kelmefestő mester nem hagyta el sem az országot, sem a kerületet, Erzsébetváros polgára maradt. Munkái művészeti értékkel bírtak, a Magyar Állami Operaház az általa festett jelmezeknek és anyagoknak is köszönhette a sikereit – mondta.

Márton István megkapta Izrael állam Világ igaza kitüntetését, neve ott szerepel az Egyesült Államokban, Washington és Los Angeles holokausztmúzeumában is. Húsz évvel halála után, 2008-ban Erzsébetváros posztumusz díszpolgári címet adományozott neki.

A polgármester hangsúlyozta: Erzsébetváros önkormányzata erkölcsi kötelességének érzi, hogy megmutassa történelmének e tragikus fejezetét, meggyászolja a gettó több tízezer áldozatát, és emléket állítson a valódi hősöknek, akik a gettóba kényszerült emberek túléléséért küzdöttek.

Az ünnepségen zsidó és keresztény imákkal és versekkel emlékeztek Márton Istvánra.

[popup][/popup]