Fegyvereket találtak a prágai palesztin követségen

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fegyvereket talált a prágai palesztin nagykövetségen a cseh rendőrség csütörtökön, egy nappal az után, hogy a diplomáciai képviseleten történt robbanás következtében életét vesztette a palesztin nagykövet.

Czech-Republic-Explos_Horo-e1388592466344

Dzsamal Muhammad Dzsamal

A rendőrség szóvivője megerősítette az ezzel kapcsolatos jelentéseket, de azt nem árulta el, hogy milyen típusú és hány darab fegyvert találtak a követségen. Azt ugyanakkor elmondta, hogy a fegyvereket nem regisztrálták Csehországban.

A diplomáciai missziót az után vizsgálták át a hatóságok, hogy a Prágába akkreditált 56 éves palesztin követ, Dzsamal Muhammad Dzsamal szerdán halálos sérüléseket szenvedett, amikor felrobbant a lakásában egy széf.

A követség szóvivője és a CTK cseh hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint valószínűtlen, hogy a robbanószerkezet a széf biztonsági berendezésének része volt. A szóvivő csütörtökön egyúttal cáfolta Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter szerdai nyilatkozatát, miszerint a felrobbant széfet húsz éve nem nyitották ki. A széfet – amely egy 25-30 éves szerkezet volt – a nagykövet nap mint nap használta a bérek és a misszió mindennapi kiadásainak fedezésére szolgáló pénz tárolására, mondta.

Dzsamal Muhammad Dzsamal csak néhány napja költözött be a vadonatúj, teljesen még be sem fejezett villába, amely a palesztin nagykövetséget és a nagyköveti rezidenciát foglalja magában. Itt történ a végzetes robbanás is.

Josef Jakubnik szakértő szerint már közel hét évtizede – a II. világháború vége óta – nem használnak robbanószereket széfek védelmére. Szerinte a robbanószerkezetet vélhetően külön tették a széfbe, és az a követség költözése során magától beélesedhetett. “Senki sem véd egy széfet úgy, hogy robbanószereket tesz bele, talán csak a titkosszolgálatok. Persze meg lehet csinálni, de soha nem hallottam ilyen esetről” – mondta egy másik szakértő, Petr Koktan.

A cseh rendőrség és a palesztin külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy semmi sem utal merényletre az esettel kapcsolatban. A robbanás pontos okát jelenleg is vizsgálják a cseh hatóságok, míg Palesztina szakértői csoportot küldött Prágába a tragédia okának kiderítésére.

[popup][/popup]