„Ez megdöbbentett” – L. Simon a Mazsihisz bojkottjáról

Írta: magyarnarancs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A fideszes képviselő szerint a kormányzati holokauszt-emlékév bojkottját meghirdető Mazsihisz tagszervezetei a helyi polgármesterek segítségét kérték, hogy kerülő úton mégis hozzájussanak a pénzükhöz.

Megbukott a Mazsihisz bojkottja – hirdette diadalmasan a Magyar Nemzet áprilisi cikkének címe. A hangzatos kijelentést arra alapozta a mértékadó konzervatív napilap, hogy a kormányzati Civil Alaptól négyszáz sikeres pályázó elfogadta a támogatást, és „csupán” 42 szervezet utasította vissza. Köztük volt, aki formálisan is jelezte döntését az alap felé, mások egyszerűen visszautalták a pénzt. A 16 pályázat közül, amelynél hivatalos felmondás nélkül utalták vissza az elnyert támogatást (összesen 114,250 millió forintot), tizenkettő a Mazsihisztől és társszervezeteitől érkezett – írták.

LSimonLáaszló_fotóNémethDánielMagyarNarancs

L. Simon Lászlón (fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs)

Mint ismeretes, a Mazsihisz februári közgyűlése 76 igen, 2 nem és 3 tartózkodás ellenében elfogadta a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól való távolmaradásukat kimondó határozatot. Később a Mazsihisz részvételével létrejött a civil szervezetekből álló Memento70, amely bemutatkozásában ezt írja: „Ragaszkodunk a történelmi igazsághoz. Nem fogadjuk el az állami támogatást, és társadalmi összefogást hívunk életre a programok megvalósulásához szükséges források előteremtésére.”

L. Simon László az előző ciklusban az Országgyűlés kebelén a Civil Alapot koordináló kulturális és sajtóbizottság elnöke volt, ezért amikor interjút készítettünk vele (ezt az aktuális Narancsban olvashatják – a szerk.), megkérdeztük, elégedett-e a nem csillapodó felháborodással és nemzetközi tiltakozással kísért holokauszt-emlékévvel. „Fontosnak tartom, hogy méltóképpen emlékezzünk meg a holokauszt 70. évfordulójáról, s hogy a történteket ne csak a zsidóság, hanem nemzeti közösségünk egésze tragédiájának tartsuk. A köztársasági elnök auschwitzi beszéde, valamint a miniszterelnök megszólalásai véleményem szerint ebbe az irányba mutatnak” – mondta.

De mondott ennél cifrábbat is: „Halkan jegyzem meg, mennyire megdöbbentett, hogy polgármesterek egész sora keresett meg azzal, hogy a helyi hitközség azt kéri: a Mazsihisz tiltakozása miatt visszaadandó pénzt a helyi önkormányzatnak utaljuk át, hogy így mégis megvalósulhasson a tervük. Ezen azért érdemes elgondolkodni.”

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Holokauszt emlékév, Mazsihisz

[popup][/popup]