Eviatar: az illegális előőrs lakói távoztak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A megállapodással összhangban pénteken délután az utolsó lakos is elhagyta a szamáriai Eviatar illegális előőrsöt, igaz, azt ígérték, hogy hamarosan visszatérnek.

A 12-es csatorna szerint a lakosok nem tömegesen, hanem kisebb csoportokban hagyták el a területet, hogy ne szolgáltassanak ,,győzelmi” fotókat a palesztinoknak.

Az illegális előőrs lakói – írja az ujkelet.live – egyébként kihasználva az utolsó órákat izraeli zászlókat tűztek ki és felépítettek egy 10 méter magas Dávid-csillagot, amely a palesztin Beita falu felé néz, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportere Twitteren.

A Szamáriai Regionális Tanács vezetője, Joszi Dagan kijelentette: ,,Fájdalommal távozunk ma – de emelt fővel, mert tudjuk, hogy nagyon hamar visszatérünk Eviatárba.”

A lakosok távozása alatt több száz palesztin tüntetett, néhányuk kövekkel dobálta az izraeli erőket. A Walla híroldal szerint öt palesztin gumilövedék okozta sérüléseket szenvedett.

A telepesek és a jobboldali politikusok ragaszkodnak ahhoz, hogy az a terület, amelyen Eviatar fekszik, nem a palesztinoké, míg a Beita és Jatma falvakból származó palesztinok azt állítják, hogy az övék. Az Eviatar-megállapodás szerint az előőrs lakosainak péntek délutánig önként el kellett hagyniuk a települést, amely az 505-ös útra néz, a szamáriai Tapuah-csomópont közelében.

Az ott felhúzott épületek érintetlenek maradnak, a helyszínen pedig azonnal létrehoznak egy katonai bázist. A Polgári Közigazgatás hat hónapon belül meghatározza a telep jogi helyzetét. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a föld nem palesztin magántulajdon, átminősítik államivá.

A katonai bázis helyén épített előőrs a május elején végrehajtott fegyveres támadásra adott reakció volt, melyben egy jesiva hallgatót, Jehuda Guettát meggyilkolták.

Eviatar gyorsan növekedett a Gázával folytatott harcok és az izraeli zavargások során, amikor Júdea és Szamáriából határrendészeket küldtek a vegyes zsidó-arab városokba. Az előőrs megalakulása után nem sokkal katonákat vetettek be lakói őrzésére, és elkülönítették Eviatárt a közeli palesztin Beita közösségtől.

Az előőrs a nevét Eviatar Borovszkyról, Jichár telep lakójáról kapta, akit 2013 májusában egy terrortámadásban meggyilkoltak. Megölését követően három kísérletet tettek az előőrs létrehozására a helyszínen – 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban -, de az ott felállított mobilházakat és egyéb építményeket gyorsan kiürítették.

Teljes cikk

 

Címkék:Eviatar

[popup][/popup]