Európai Zsidó Kultúra Napja 2014

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fedezzük fel közösen kultúránkat, történelmünket és zenei örökségünket, 2014. szeptember 14. vasárnap, 17:00 órától, az Európai Zsidó Kultúra Napján, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében, a megújult Madách téren. A programon a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

ezskn_2014_plakát

17:00 óra:

A „Békévé oldja az emlékezés” – zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjaiból című szabadtéri kiállítás ünnepélyes megnyitója. A köztéri fotókiállítás a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával jött létre, a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.

A kiállítást megnyitja: Dr. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere. Közreműködik Gálffi László, az Örkény Színház művésze.

 

17:30 óra:

A budapesti zsidó élet emlékhelye – a Csányi utcában létrejövő Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár bemutatkozása, az emlékhely célja, hogy a leendő látogatók megismerhessék majd, hogy miként éltek egykoron a városrészben élő zsidók, kispolgárok, kereskedők, munkások, alkalmazottak.

 

18:00 óra:

A Swing á la Django koncertje – egy innovatív zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi muzsikában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz és a tradicionális zsidó zene, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet az együttes Hungarian Django Swing-nek nevez.

A zenekar tagjai:

Lombos Pál – nagybőgő, Kardos Dániel – gitár, Gazda Bence – hegedű

 

19:00 óra:

A Vodku zenekar koncertje – az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel.

A zenekar tagjai:

Bede Sarolta – ének; Takács Szabolcs – basszusgitár, bőgő; Bakos Csaba – tapan, derbuka, cajon; Szabó Árpád – hegedű, mandolin; Bata István, gitár; Nemes János – szaxofon, fuvola; Vázsonyi János, szaxofon

www.mazsike.hu

 

[popup][/popup]