Európai Uniós szankciók sújtják a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Unió Tanácsa pénteken újabb szankciókkal sújtott két szélsőséges palesztin iszlamista szervezetet, a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot.

A büntetőintézkedések három vállalatot és hat személyt vettek célba azért, mert pénzelték a két szervezetet, ezáltal “lehetővé téve erőszakos akcióikat”. Mindhárom vállalatnak köze van a Hamász befektetési ügyleteihez, és fedőcégként szolgálnak a szervezet finanszírozásának megkönnyítéséhez.

A Tanács továbbá szankciókat szabott ki Ahmed Sharif Abdallah Odehre, aki a Hamász külföldi befektetési tevékenységeit irányítja, és a szervezet több fedőcégének részvényese és igazgatósági tagja.

Ugyancsak szankciós jegyzékbe vették Zuheir Shamlakot, akit az EU a Hamász pénzmosójaként tart számon, továbbá Ismail Barhoumot, a Hamász politikai irodájának tagját.

A szankciós listán szerepel még Ali Morshed Shirazi, az iráni Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott elitegységének, a Kudsz dandárnak a magas rangú tisztségviselője, aki a Libanonból működő palesztinai részleg irodavezetője, valamint Maher Rebhi Obeid, aki 2010 óta tagja a Hamász politikai hivatalának, és aki a szervezet ciszjordániai terrorműveleteinek irányításáért felelős.

A szankciós jegyzékbe vett személyekre és vállalatokra vagyonbefagyasztás vonatkozik. Tilos számukra közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági forrásokat biztosítani.

A büntetőintézkedések hatálya alá eső személyekre az EU-ba való beutazási tilalom is vonatkozik. (MTI)

[popup][/popup]