Európai polgármesterek az antiszemitizmus ellen: „A felelősség egyesít minket”

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az antiszemita gyűlölet globális erősödése állt annak a találkozónak a fókuszában, amelyen több mint 150 polgármester, magas rangú önkormányzati vezető, diplomata és közösségi vezető vett részt a németországi Dortmundban megrendezett európai polgármesteri csúcstalálkozón. A résztvevőket Olaf Scholz német kancellár videóüzenetben köszöntötte. A Mazsihiszt dr. Grósz Andor elnök képviselte.

Forrás: Youtube

A résztvevők több mint 60 városból és 30 országból érkeztek a csúcstalálkozóra, amelyet a „Kulturális sokszínűség előmozdítása” címszó alatt tartottak. A fórum főszervezője a Combat Antisemitism Movement (CAM), amely a dortmundi zsidó közösséggel együttműködve szervezte a fórumot. A korábbi polgármesteri csúcstalálkozóknak a floridai Fort Lauderdale adott otthont e hónap elején, 2022-ben a görögországi Athén, 2021-ben pedig a németországi Frankfurt-am-Main.

A gyűlésen Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó, a ferencvárosi futballklubtól pedig az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv vett részt.

A nyitóvacsorán Thomas Westphal, Dortmund főpolgármestere, a csúcstalálkozó elnöke kijelentette: „ennek a csúcstalálkozónak az üzenete egyértelmű: a felelősség egyesít bennünket. Felelősek vagyunk zsidó közösségünk védelméért és a különböző kultúrák és régiók közötti hídépítésért. Hangot adunk az antiszemitizmus elleni küzdelemnek”.

Westphal úgy folytatta, hogy az október 7-i események és az azt követő események „nemcsak sokkoltak minket, hanem arra is emlékeztettek, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos felelősségünk világszerte aktuálisabb, mint valaha”.

„Rossz úton járunk, ha a zsidó élet csak akkor válik láthatóvá, amikor megtámadják vagy fenyegetik” – jegyezte meg. „A zsidó élet városunk normális része, nap mint nap, és a mi felelősségünk az, hogy a zsidó élet a társadalmunk középpontjában legyen. A normális zsidó életet láthatóvá kell tennünk. A legjobb zsidó élet a félelem nélküli zsidó élet”.

Olaf Scholz német kancellár előre rögzített videónyilatkozatban szólalt fel.

„A Hamász-támadás óta nem tudom már, mi az emberség” – mondta Scholz, aki ezzel Elfriede Jelinek Nobel-díjas osztrák írónőt idézte. „Október 7-én a Hamász terroristái ártatlan izraeli állampolgárokat gyilkoltak, kínoztak, raboltak el és csonkítottak meg, férfiakat és nőket, kisgyerekeket, sőt holokauszt-túlélőket is. A terroristák válogatás nélküli brutalitásukkal, az emberi élet és méltóság teljes semmibevételével magát az emberiséget is célba vették. E bűntettek áldozatai mellé állni tehát az emberiség védelmét jelenti.”

„Határozottan kiállunk az antiszemitizmus hulláma ellen, amely végigsöpör az interneten és országainkon, és szégyenletes módon a német városokon is” – tette hozzá.

„A németek követték el a valaha elkövetett legsúlyosabb emberiség elleni bűntényt, a Soát. Hazánknak különleges felelőssége van a zsidó élet védelmében és védelmében. Ez a felelősség soha nem ér véget. Németország Izrael mellett áll, és támogatja a jogát, hogy megvédje magát a Hamász által elszabadított terrorral szemben” – jelentette ki.

Sacha Roytman, a CAM igazgatója felidézte az ő és más családtagjai holokauszt alatti túlélésének történetét. Roytman hangsúlyozta meggyőződését, hogy a polgármestereknek kulcsszerepük van “az antiszemitizmus elleni küzdelemben és a városok hosszú távú ellenálló képességének kiépítésében a gyűlölet ellen”.

Teljes cikk

[popup][/popup]