Európai Bizottság: 22,7 millió euró gyorssegély a palesztinoknak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Bizottság szerdán mintegy 22,7 millió euró értékű humanitárius segélyt jelentett be a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő palesztinok számára, akiknek mindennapjait a koronavírus-járvány okozta nehézségek is súlyosbítják.

Janez Lenarcic

Janez Lenarcic, a testület válságkezelésért felelős biztosa elmondta, az unió elkötelezett abban, hogy segítse a palesztinokat az életüket nehezítő fenyegetések elhárításában, s támogatást nyújt olyan alapvető fontosságú ágazatokban is, mint az egészségügy, az oktatás, valamint az ivóvízhez való hozzáférés.

“A nemzetközi humanitárius jog megsértésének következtében sokaknak el kellett hagyniuk lakhelyüket, így alapszolgáltatásokhoz sem férhetnek hozzá. Ennek véget kell vetni” – hangsúlyozta Lenarcic.

Az EU becslései szerint 1,5 millió palesztin él a Gázai övezetben, és életkörülményeik folyamatosan romlanak. További adatok szerint 5,2 millió palesztinból 2,4 millió szorul humanitárius segélyekre. Ciszjordániában csaknem egymillió palesztin pusztán korlátozottan fér hozzá ivóvízhez és élelmiszerhez, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, valamint más alapvető szolgáltatásokhoz. (MTI)

 

[popup][/popup]