Európa Tanács: El kell utasítani a holokauszt tagadását vagy elferdítését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

El kell ítélni és el kell utasítani a holokauszt tagadását vagy elferdítését, valamint figyelembe kell venni a gyűlölet, az intolerancia és az erőszak figyelmeztető jeleit, mielőtt túl késő lenne – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa a holokauszt áldozatainak január 27-én esedékes nemzetközi emléknapja alkalmából szerdán.

Európa Tanács ülés

Dunja Mijatovic közleményében hangsúlyozta: kezelni kell az Európában elterjedt egyenlőtlenségeket és megkülönböztetést.

Emlékeztetett: az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a zsidó emberek, otthonaik, vállalkozásaik, temetőik és vallási szimbólumaik elleni “online és offline” támadások száma. Az izraeli-palesztin konfliktus a világban másutt élő zsidó emberek életét és biztonságát fenyegető súlyos veszélyek új epizódjait okozza. A zsidók ismét olyan hangok célpontjaivá váltak, amelyek nemcsak a jelenlegi eseményeket, hanem a múlt borzalmait is elnézik vagy minimalizálják – figyelmeztetett.

“Tudatosabbnak kell lennünk a múlt és a jelen közötti párhuzamok tekintetében. Soha nem szabad elfordítanunk a fejünket, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a zsidók elleni jelenlegi támadások a társadalmainkban mélyen gyökerező antiszemitizmusra épülnek” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: el kell ítélni és el kell utasítani a holokauszt tagadását vagy elferdítését. Figyelembe kell venni a gyűlölet, az intolerancia és az erőszak figyelmeztető jeleit. Ez az egyetlen módja annak, hogy fenntarthatók maradjanak a közös értékek és kötelezettségek a nagyobb egység és mindenki emberi jogainak egyenlő tiszteletben tartása érdekében.

“Történelmünk megismerése és tudomásul vétele fájdalmas folyamat, ugyanakkor előfeltétele annak, hogy társadalmainkat más útra tereljük, mindannyiunk méltóságának, szabadságának és egyenlőségének elismerése felé” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa. (MTI)

[popup][/popup]