Etióp bevándorló lett Izrael szépe

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael történetében először egy etióp bevándorló nyerte el a Miss Izraelnek járó koronát. Az Etiópiából érkezett Jittis (jelentése amhári nyelven: tekintet a jövőre) Ájnáv lett a legszebb izraeli nő 2013-ban a Haifában tartott döntőn . A cím új, 21 éves gazdája civilben Netanján él, és a város egyik cipőboltját vezeti, miután tisztként leszerelt a hadseregből.

missisr

A korán árvaságra jutott Ájnáv 12 évesen testvéreivel került a zsidó államba Afrikából. Eddig soha nem foglalkozott modellkedéssel, de győzelme után ezen a pályán szeretne maradni, mivel szerinte a zsidó államban egyelőre nincs elég sötétbőrű fotómodell, és javítani szeretné az afrikai származású modellek megítélését. Azt mondta, hogy Martin Luther Kinget gyakorolta rá az egyik legnagyobb hatást a verseny során. Ájnáv szinte véletlenül került az eseményre, egy barátnője nevezte be a szépségkirálynő-választásra.

Etióp származású képviselőnő

Izraelben a január 22-én felállt új parlament az első, amelyben van etióp női politikus. Jair Lapid Jes Atíd (Van Jövő) nevű pártja juttatott be a törvényhozásba egy Pnina Tamano-Sata nevű fiatal jogásznőt.

Az izraeli parlament 1977-ben határozta el, hogy az Afrikában élő, magukat zsidónak tekintő falasák is jogosultak Izraelbe vándorolni, majd ezt 2003-ban kiterjesztették a falasmurákra is, akik a 19. század óta keresztény hitre tért egykori falasák leszármazottai. Izraelben jelenleg mintegy 81 ezer etióp származású zsidó él, akiknek mintegy harmada már ott született.

[popup][/popup]