Eszkaláció Szíriában: a libanoni Hezbollah harcol a felkelők ellen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hezbollah libanoni síita szervezet elitfegyveresei harcolnak a szíriai felkelők ellen a Libanonnal határos Kuszeir körzetben – közölte hétfőn egy szíriai civilszervezet.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet vezetője azt mondta: azok a Hezbollah-tagok, akik Kuszeirben harcolnak, nem feltétlenül libanoniak. Olyanokról van szó, akik a határ szíriai oldalán lévő síita falvakban laknak, és akiket a Hezbollah Libanonból támogat.

hezbollah_recruits

Hezbollah harcosok eskütétele

A szíriai hadsereg a Hezbollah fegyvereseinek támogatásával a hét végén elfoglalt több falut a körzet azonos nevű székhelye környékén. Maga Kuszeir város – amely már több mint egy éve a felkelők kezén van – stratégiai jelentőségű, mert a fővárosból a tengerpartra vezető úton fekszik.

A szíriai ellenzék vasárnap felszólította a Hezbollahot, hogy azonnal hívja vissza harcosait, mert a szíriai polgárháborúban való részvételük Libanont is beleránthatja a konfliktusba, és annak katasztrofális következményei lehetnek.

A radikális síita mozgalom korábban azt állította, hogy a szíriai falvakban lakó tagjai csak magukat védik a felkelőkkel szemben. A harcok intenzívebbé válása óta azonban szervezet nem nyilatkozik az ügyben.

Izrael jelezte hétfőn: megakadályozná, ha a Hezbollah korszerű fegyverekhez akarna jutni Szíriában. Izrael ezzel közvetve elismerte, hogy januárban csapást mért Damaszkusz melletti célpontokra.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter amerikai kollégájával, Chuck Hagellel tartott hétfői tel-avivi sajtóértekezletén közölte: amikor a Hezbollah hozzá akart jutni modern fegyverekhez, “mi cselekedtünk”.

Az AFP szerint egyértelműen arra a január 30-ai légitámadásra utalt, amely – amerikai katonai források szerint – egy föld-levegő rakétákból álló szállítmányt és egy olyan épületet ért Damaszkusz mellett, amely feltehetőleg vegyi fegyvereket rejtett.

Jaalon elődje, Ehud Barak már február 3-án elismerte egy fél mondattal, hogy Izrael hajtotta végre a légitámadást.

Jaalon közölte: az is a “vörös vonal” átlépését jelentené a szíriai kormány részéről, ha vegyi fegyvert adna át a Hezbollahnak, de hozzátette, hogy erre még nem volt példa.

[popup][/popup]