Érthetetlen és haszontalan?

Írta: Garai Edler Eszter - Rovat: Hírek - lapszemle

 Válasz egy bírálatra

Válaszféle az egy metodikai tekintetben kifogásoltnak vélelmezett újságcikkem bírálatára (amelyet csatolok).

Attól tartok, miniszterelnök úr, hogy nem az emlékmű felállítása elleni bojkott, hanem az emlékmű felállításához való ragaszkodása a botrány.

Akár egy ilyen mondatot is tartalmazhatott volna a protokolláris szabályokat betartó levél, mert a protokoll az udvariasságot és az udvariaskodás kerülését egyaránt megköveteli.

Szolgalelkű megfogalmazással legfeljebb ellenvéleményt lehet nyilvánítani, az ellenállás szervilizmusba nem csomagolható.

Az ellenállás, az ellenállás (meg az erre való mozgósítás) szándéka hiányzik a Mazsihisz Orbán Viktornak írt februári, általam felelevenített leveléből, amely azért nem okafogyott, mert (1) a zsidó hitközség ebben a levélben ellenzi először a Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását, ebben a levélben ejt szót a Sorsok Háza-projektről, továbbá ebben a levélben kezdeményezi Szakály Sándor leváltását, s mert (2) ebben a három ügyben – minden látszólagos eredmény ellenére – azóta se történt semmi.

Nem állítottam – és ma se állítom –, hogy a Mazsihisz ellenállása jobb belátásra késztetné a kormányt (hogy tehát nem állíttatná fel az emlékművet, bevonná a Sorsok Háza-projektbe a zsidó szervezeteket, s meneszttetné a Veritas Intézet éléről az emberirtást idegenrendészeti eljárásnak nevező Szakály Sándort), de a magyar zsidók egyikeként követeltem és követelem a saját hitközségem harcosabb kiállását.

Bajnak tartottam – és bajnak tartom ma is –, hogy a hitközség vezetője azért óv ettől (engem és sorstársaimat), mert szerinte az ilyen kiállás zsidó üggyé tenné a társadalom problémáját.

A belső béke fontos, de nem elegendő. Nem elég e békéért lemondani a holokauszt-emlékévre ígért költségvetési támogatásról, nem elég az adott szót megtartva megtagadni a részvételt a holokauszt-emlékév állami rendezvényein, nem elég elhatárolódni egy saját tanszékveztetőnk kijelentésétől, s nem elég őt ezért a poziciójából is eltávolíttatni, mert mindez a mi belső ügyünk.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]