Erőszakos zavargások Aradon, ultra-ortodoxok és szekulárisok estek egymásnak

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrök letartóztattak négy izraelit a dél-izraeli Aradon szombat este, miután erőszakos összecsapások törtek ki a város szekuláris és ultra-ortodox lakói között.

Forrás: Twitter

Hosszú ideje lappangó feszültség okozta a zavargásokat az ultra-ortodoxok lakosok beáramlását ellenzők és a helyi haredi közösség tagjai között, mindkét oldal egymást szídta, összeütközésbe kerültek a rendőrséggel, és néhány haredi-tüntető lángoló gumiabroncsokat gurított egy szekuláris aktivista otthonára.

Négy tüntetőt tartóztattak le az esemény miatt, a rendőrség szerint. A fogvatartottak közül kettő ultra-ortodox volt, és kettő szekuláris a 10-es csatorna szerint.

Az incidens egy poszterre vezethető vissza, ami a guri haszid szekta vezetőjét ábrázolja Arad “nem eladó” felirattal, azzal vádolva az ultra-ortodoxokat, hogy “beszennyezik” a várost.

Szombat éjszaka több száz szekuláris lakos gyűlt össze tiltakozása jeléül, énekelve: “Arad örökre világi város marad. Arad a miénk, és nem fogunk lemondani róla,”- írta az Ynet. A közelben ultra-ortodox tüntetők gyülekeztek a posztert felrakó aktivista otthonánál, gumiabroncsokat gyújtottak fel és gurítottak a ház felé.

Jáir Lapid a Jes Atid párt vezetője szombat este Twitteren támogatásáról biztosította az aradi polgármestert és pártja tagját, Nissan Ben-Hamót és a város lakóit. “Az erőszak nem fog nyerni. A rendőrségnek muszáj erős kézzel fellépnie a szélsőséges haredik erőszakos viselkedésével szemben,”- írta.

Mindeközben Jákov Litzman egészségügyi miniszter (Jahadut Hatorah is a helyszínre érkezett, és találkozott a rendőrséggel.

A város már több éve vallási feszültségekkel küszködik, a hosszú ideje Aradon élő lakosok közül sokan ellenzik a harediek jelenlétét.

2016. februárjában a rendőrség letartóztatott egy 60 éves aradi férfit, mert több alkalommal disznó lábat helyezett el egy ortodox zsinagóga bejáratánál. Tettét azzal magyarázta a nyomozóknak, hogy dühös volt, amiért a zsinagógát a házához közeli menedékhelyen létesítették.

2015. decemberében egy 70 éves aradi nő egy ultra-ortodox férfit vett üldözőbe az utcán egy késsel, azt kiabálva: “Menj dolgozni!” A férfi sértetlenül megúszta a támadás, és a nőt letartóztatták.

 

Az eredeti cikk itt olvasható.

[popup][/popup]