Erősödik a szélsőjobboldal Ausztriában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tavaly ősz óta Szabadság Párt (FPÖ) a legnagyobb politikai erő Ausztriában, a közvélemény-kutatások 27 százalék körülire mérik támogatottságát, míg az Osztrák Szociáldemokrata Pártét (SPÖ) 25 százalékra, az Osztrák Néppártét pedig 21 százalékra.

Az osztrák törvényhozás épülete

Bár a kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a vasárnapi tartományi választást Alsó-Ausztriában, a legnagyobb győztes a Szabadság Párt (FPÖ), amelynek megerősödése elemzők szerint egybevág az országos szinten is megfigyelhető trenddel – írja a Szabad Európa.

Alsó-Ausztria tartományban az FPÖ a voksok 24,2 százalékát söpörte be, ez 9,4 százalékponttal több, mint a legutóbbi választáson, 2018-ban. Az ÖVP 9,7 százalékpontos csökkenés után 39,9 százalékot ért el, és ezzel elvesztette abszolút többségét a helyi törvényhozásban.

Az ötvenes években alapított FPÖ-t egykori nácik vezették a második világháborút követő időszakban. Mai retorikája a nyolcvanas években öltött formát korábbi karizmatikus elnöke, Jörg Haider alatt, aki Európában addig szinte példátlan sikereket ért el populista, radikális jobboldali pártjával. A párt kétszer volt tagja a kormánykoalíciónak, a kétezres évek elején, majd 2017 és 2019 között.

Szakértők szerint az FPÖ megerősödése elsősorban populista, Ausztria vélt vagy valós érdekeit minden más szempont elébe helyező retorikájának köszönhető. Vezetői gyakran élesen bírálják az Oroszország elleni európai uniós szankciókat, keményvonalas álláspontot képviselnek a migrációval szemben, illetve kétségeiknek adtak hangot a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó vakcinákkal és korlátozásokkal kapcsolatban.

„Két olyan kérdés van, amelyben a Szabadság Párt minden másik párttól megkülönbözteti magát: az ukrajnai háború és a koronavírus. Emellett visszatért a bevándorlás kérdése is, ahol az FPÖ szintén a legjobb állásokat foglalja el ahhoz, hogy előnyre tehessen szert” – közölte Laurenz Ennser-Jedenastik, a Bécsi Egyetem politikatudomány-professzora.

Teljes cikk

[popup][/popup]