Érkeznek Izraelbe az ukrajnai menekülteket szállító repülőgépek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraelbe érkezett az ukrajnai menekülteket szállító első repülőgép, és a következő hetekben több ezer újabb menekültet várnak – jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap.

Várakozás az izraeli járatra Kisinyov repülőterén

Az első gép Moldovából érkezett 150 utassal a fedélzeten. Az első járatot Naftali Bennett miniszterelnök, a moldovai származású Avigdor Liberman pénzügyminiszter, az etióp származású befogadási miniszter, Pnina Tamano-Sata, valamint Ajelet Saked belügyminiszter fogadta ünnepélyesen a tel-avivi Ben Gurion-repülőtéren.

Később Lengyelországból és Romániából is érkezett egy-egy gép. Vasárnap így összesen mintegy 400-an landoltak az izraeli hatóságok szervezett járataival, köztük száz olyan gyermek, akik családjaikat hátrahagyva kerültek Izraelbe.

Az első repülőn főként odesszaiak voltak, a legidősebb egy 94 éves férfi, s a legfiatalabb egy 11 napos kisbaba, aki az orosz invázió napján született. A legtöbben csak egészen kis méretű csomagot tudtak magukkal vinni. Többeket rokonaik várták Izraelben, ahová már korábban is sokan érkeztek az ukrajnai háború kitörése óta, de eddig egyéni, családi szervezésben.

A 86 éves Zoja és 88 éves Michael  Trachtenbergnek már harmadszor kellett elmenekülne életük során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet beszámolója szerint. Michael gyerekként a nácik elől Donyeckbe szökött, ahonnan 2014-ben, amikor az oroszok elfoglalták a várost, átmenekült Zsitomirba, onnan érkezett most Izraelbe. Rákban elhunyt egyetlen fiukat Zsitomirban temették el, nem tudják, hogy újra eljuthatnak-e a sírjához.

Az ukrán fapados Sky Up légitársaság hozta őket Izraelbe, mely nem sokkal az invázió után Moldovába szállította repülőgépeinek nagy részét. A Moldova feletti légteret lezárták az elmúlt héten, mert orosz repülőgépek behatolásától tartottak és ez volt az első utasszállító, mely különleges felszállási engedéllyel elindulhatott Izraelbe a chisinaui repülőtérről.

A járatokat a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége finanszírozta, amely evangéliumi keresztények adományait gyűjti, és segíti a Moldovába menekült ukrajnai zsidókat.

Shiri Zsuzsa/MTI

 

[popup][/popup]