Enyészpontok – kortárs képzőművészeti kiállítás

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A január 27-i nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából kortárs művészek egy csoportja alternatív emlékművekkel dolgozza fel a holokauszt során történteket. A művészek (Balla Csönge, Borsos Lőrinc, Gróf Ferenc, Karas Dávid, Nem mi voltunk! Crew, Rudas Klára) munkái csak egy időre kerültek köztérre, a kiállítás valójában online (https://www.tumblr.com/blog/ enyeszpontok) lesz teljes egészében látható. A projekt kezdeményezője a Tom Lantos Intézet.

enyészpontokA címadó enyészpont többértelmű kifejezés. Egyszerre a centrális perspektíva képszerkesztésének szakkifejezése és az elmúlás egyik szinonimája. Az Enyészpontok egyik legfőbb célja, hogy a galéria/múzeumtérből – és a szűk szakmai diskurzusból – kilépve mutassa be a magyar holokauszt-történet fontos, de kevésbé ismert budapesti helyszíneit, az egymástól távol eső, mégis összeköthető városi terek történeteit.

A projekt előkészítése során majdnem húsz olyan helyszínt sikerült összegyűjteni, ahol megrázó események történtek. Hat kortárs képzőművész vagy képzőművész csoport választott egyet-egyet az összegyűjtött történelmi események közül, hogy azok helyszínén készítsenek egy „alternatív emlékművet”. A művészek reflexiói csak időlegesen kerülnek a köztérbe, a művek dokumentációi a hozzájuk tartozó koncepciók leírásával, valamint a második világháború alatt az adott helyszínen történt események rövid, tényszerű összefoglalásával a kiállításnak valójában otthont adó online felületen (http://enyeszpontok.tumblr.com/) jelennek meg.

enyészpontokA művészek munkáin túl kulcsfontosságú a tizenévesek megszólítása. A Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskolában tartott programot két művész, Barna Orsolya és Pálinkás Bence tervezte meg és bonyolította le, ők a közoktatásban évek óta foglalkoznak a kortárs képzőművészet és építészet részvételre, együttműködésre épülő gyakorlatainak alkalmazásával. A művészetpedagógiai foglalkozások témája az emlékezet és emlékezetkultúra.

Don Tamás

kurátor

A kiállítás helyszíne: http://enyeszpontok.tumblr.com/

Kerekasztal-beszélgetés: A kiállítás online publikálását követően a projekt kurátora és a közreműködő művészek egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be a kiállítást, melynek témája: a holokausztemlékezés a kortárs művészeten keresztül.

Időpont: 2016. február 1., hétfő, 19:00

Helyszín: FKSE Stúdió Galéria, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35. (bejárat a Damjanich és a Rottenbiller utca sarkán)

A kerekasztal résztvevői: Herzog Noémi (kritikus, szerkesztő),

Kékesi Zoltán (esztéta),

Szűcs Teri (kritikus, irodalomtörténész),

Timár Katalin (kurátor, kommunikáció-kutató),

Don Tamás (kurátor).

Köszöntőt mondanak: Bíró Anna-Mária, a Tom Lantos Intézet igazgatója, illetve Tom Lantos Lantos lányai, Katrina Lantos Swett és Annette Lantos Tillemann-Dick.

A bemutató Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/1106992569331304/

[popup][/popup]