ENSZ segélyszervezet gázai iskolájánál is talált rakétaindító állásokat az izraeli hadsereg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg (IDF) az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázavárosi iskolájánál is talált olyan rakétaindító állásokat – munícióval és egy gyártó műhellyel együtt -, amelyekből a Hamász és más palesztin radikális szervezetek támadták Izraelt – közölte egy katonai szóvivő kedden, a Gázai övezeti háború nyolcvannyolcadik napján.

Izraeli katonák Gázában január 2-án

Az utóbbi egy napban a haditengerészet a légierővel és a szárazföldi csapatokkal közösen megölt számos terroristát, és megsemmisített több lőszerraktárt az övezetben – tette hozzá.

Az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában is folytatták razziáikat a terroristagyanús palesztinok felkutatására. Kalkília közelében, Kafr Azon településen tűzpárbajban megsebesült egy izraeli tiszt, a katonák viszont négy palesztin fegyverest megöltek.

Izrael északi határánál a libanoni síita Hezbollah mozgalom rakétái megsebesítettek hétfőn öt izraeli tartalékos katonát, egyet közepesen súlyosan, négyet pedig könnyebben. A közepesen súlyos sebesültet a naharijai kórház intenzív osztályán ápolják, állapota stabil. Hétfőn az IDF megtorlásul a levegőből támadta a Hezbollah észak-libanoni rakétaindító helyét – mondta a szóvivő.

Az IDF a Hamász elleni háborújában, annak egy újabb szakaszára készülve visszavon öt dandárt – több ezer katonát – az övezetből – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Palesztin szemtanúk arról számoltak be, hogy kivonuló harckocsikat láttak az övezet több részén – írta a lap.

“Elkezdődött az átmenet egy olyan szakaszba, amely továbbra is intenzív, de jobban összpontosít egyes helyekre. A katonák egy részét pedig felkészítik arra, hogy a libanoni határnál esetleg intenzívebbé válik a harc. A háború következő szakasza legalább hat hónapig tart majd, és ez a hat hónap az északi fronton kritikus lesz, noha változatlan cél a Hamász felszámolása a Gázai övezetben” – közölte a lappal egy meg nem nevezett izraeli illetékes. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]