ENSZ BT: ‘Nem’ a palesztin államságra

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael elégedett, a palesztinok újabb lépéseket fontolgatnak

Izraelben győzelemként értékelték, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította a palesztin államiság megteremtéséről szóló határozattervezetet, de a palesztinok már a következő diplomáciai lépéseket fontolgatták a szerdai döntés után.

Cahi Hanegbi, a jobbközép Likud párt által delegált izraeli külügyminiszter-helyettes szerint a javaslat elvetése azt mutatja, hogy elbukott a palesztinok erőfeszítése a zsidó állam elszigetelésére, és győzött a békét közvetlen tárgyalások révén elérni szándékozó politikai álláspont.

„A szavazás eredményével csakis elégedett lehet a szomszédjainkkal békére vágyó összesizraeli” – mondta Hanegbi a közszolgálati rádiónak. Azt is kijelentette, hogy ha a palesztinok a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) csatlakoznak, akkor ennek a lépésnek ők lesznek a legfőbb kárvallottjai, mert meg lehet majd vádolni őket a terrorban való részvételükért.

Cipi Livni, az izraeli ellenzéki baloldali pártszövetség egyik vezetője is üdvözölte a palesztinok kudarcát, és a rádióban arra figyelmeztetett, hogy ezek után Mahmúd Abbász palesztin elnök különféle nemzetközi egyezményekhez fog csatlakozni Izrael diplomáciai elszigetelése érdekében.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Abbász szerdán élő televíziós közvetítésben aláírta a palesztin területek csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, valamint további mintegy húsz nemzetközi egyezményt, köztük a háborús bűncselekményekről és az emberiesség elleni bűncselekményekről szólókat.

A jeruzsálemi közszolgálati rádió palesztin forrásokból úgy értesült, hogy a palesztinok emellett várhatóan ismét az ENSZ BT-hez fordulnak a jövő hónapban, miután kicserélődik a testület öt ideiglenes tagja.

Az ENSZ BT kedden elutasította a Jordániai által benyújtott határozattervezetet, amely előírta volna, hogy Izrael 2017 végéig vonuljon ki az általa 1967-ben megszállt palesztin területekről.
A BT 15 tagja közül nyolc támogatta a javaslatot, de annak elfogadásához legalább kilenc ország támogatására lett volna szükség. Ha meglett volna a kilenc voks, akkor az Egyesült Államok vétójogával élve akadályozta volna meg a döntést.

A testületben két ellenszavazat volt: az állandó tag Egyesült Államoké és a nem állandó tag Ausztráliáé. Öt állam tartózkodott, köztük az állandó tag Nagy-Britannia. A további állandó tagok – Kína, Oroszország és Franciaország – támogatták a tervezetet.

Izraelben diplomáciai sikerként könyvelik el, hogy nem volt szükség a megígért amerikai vétóra, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek az utolsó pillanatban sikerült meggyőznie a tartózkodásról Nigéria képviselőjét. Ugyanakkor kudarcnak tekintik, hogy Franciaország – szemben az előzetes várakozásokkal – támogatta a palesztinok kérését.

Az izraeli külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy bekéreti Franciaország izraeli nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Párizs támogatta a határozattervezetet.

[popup][/popup]