EMIH: nem vándorolnak ki tömegével magyar zsidók Bécsbe

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

“A magyarországi helyzetet igen jól ismerjük, a Bécsből hirdetett pánikhangulat nyilvánvalóan indokolatlan, benyomásaik a mindennapi tapasztalattal nem találkoznak” – közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség arra a hírre reagálva, hogy a magyarországi zsidók családostul menekülnek az antiszemitizmus elől Bécsbe.

A Der Standard osztrák lapnak Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség vezetője azt nyilatkozta: “ugyan örülök, hogy jönnek az emberek, de nem vagyok boldog a körülményektől – a magyarországi politikai helyzettől és az antiszemitizmustól -, amik erre kényszerítik őket”.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közölte: próbálták megkeresni a kérdéssel a Bécsi Zsidó Hitközség vezetőjét, ám mindezidáig nem kaptak érdemi választ megkeresésükre. “Mivel egyre többen fordulnak hozzánk ebben az ügyben, ezért szeretnénk leszögezni, hogy tudomásunk szerint ilyen fajta tömeges migráció nincs az osztrák főváros irányába” – írják.

“Természetesen vannak olyanok, akik egyedül vagy családjukkal együtt külföldön kívánják élni az életüket, és nem zárjuk ki azt sem, döntésükben komoly súllyal esik latba a hazai közbeszédben megjelenő egyre erősödő antiszemita hangulat” – közölte az EMIH.

“Magyarországon egyre erősödik a vallásos és hagyományőrző zsidó élet, a sajnálatos gyűlöletkeltő indulatok ellenére is. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy továbbra is nyugodt és biztonságos legyen Budapesten és szerte az országban a zsidók számára is az élet. Arra törekszünk, hogy a hazai zsidóság itthon találja meg azokat a lehetőségeket, amelyek mind a saját közössége, mind a többségi társadalom gyarapodását szolgálják” – zárul közleményük.

Bécs, Judenplatz

Bécs, Judenplatz

[popup][/popup]