Emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, sokan nem akarnak oltatni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma Izraelben, miközben a lakosság közel harmada nem akarja beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával.

Koronavírusos életkép a járvány nyári szakaszában

A közszolgálati rádió hétfői híradása szerint ha a jelenlegi mértékben nő az új fertőzöttek napi száma, akkor december végére eléri a 2500-at, azt a határt, amelynek esetén a kormány döntésével összhangban bezárják a bevásárlóközpontokat.

A szakemberek a jelenlegi 1,15-1,2 közötti fertőzési mutató alapján adták ki ezt az előrejelzést. Ez az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy átlagosan hány embert fertőz meg egy vírushordozó.

Vasárnap 50 641 tesztelt között 1707 pozitív esetet találtak, a fertőzöttek aránya 3,4 százalékra emelkedett, de ehhez hozzájárulhatott a vizsgálatok viszonylag alacsony száma is, ugyanis az azt megelőző hét napban minden nap mintegy 75 ezer tesztet végeztek el.

Natan As, a koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kormánybiztos legutóbbi nyilatkozatában azzal biztatta a polgárokat, hogy remélhetőleg már maszk nélkül lehet ünnepelni a zsidó pészahot és a keresztény húsvétot az addig lebonyolítandó tömeges oltások hatására.

December végéig Izraelbe érkezik a Pfizer és a BioNTech vállalat négymillió adag vakcinája, amellyel kétmillió embert lehet beoltani a kilencmilliós országban. Elsőként az egészségügyi dolgozókat és a különösen veszélyeztetett csoportokat, főként az idősebbeket védik meg a koronavírus-fertőzéstől. Az oltási kampány sikerét veszélyeztetheti, hogy a katonai rádióban közzétett közvélemény-kutatás szerint 35 százalék azok aránya, akik nem szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, legalábbis egyelőre. Ezt az arányt felvilágosító munkával próbálják majd csökkenteni.

Izraelben március óta 357 859-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 17 373 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben a járvány februári kezdete óta 2999-en haltak meg, jelenleg 669 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 353-an súlyos állapotban vannak, és 122 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]