Embermentőket ismertek el a humánum napján

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

A megemlékezésen első alkalommal adták át a Humánum Őrzője címet, amelyet Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke kapott. “Egyszerűen tegyük meg azt, amit meg kell tenni azért az emberért, aki éppen rászorul, és ebben az esetben átalakul a világ” – mondta Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes közvetlenül azelőtt, hogy 12 embermentő kapta meg a Helytállásért oklevelet a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tegnap délelőtt.

mti

Kozma Imre

Azt ismerték el ezzel, hogy nem rettentette meg őket a nyilas terror, és életük kockáztatásával mentették meg zsidó emberek életét. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét is kitüntették: idén első alkalommal adták át a Humánum Őrzője címet, amelyet Kozma Imre a délszláv háború és az árvizek idején tanúsított példaértékű helytállásával érdemelt ki. A 90-es években a Balkánon dúló háborúban neki sikerült elérnie a vukovári szerb parancsnoknál, hogy Magyarországra evakuálhassa a városban rekedt idős embereket, nőket és gyermeket.

Az irgalmasrendi szerzetes az embermentőkről szólva kifejtette: ezek az emberek nem azt tették, amit az ész logikája kívánt, ők a “szív parancsa” alatt álltak. Majd hozzátette: egy olyan világra “vágyakozunk, ahol az ember őrzi emberarcát, ahol az ember valóban testvéreként megteszi azt, amit éppen tőle vár az élet”.

A díjakat Raoul Wallenberg svéd embermentő diploma születésének évfordulóján, a humánum napján adták át, és az idei díjazottak között rendőrfelügyelő, lelkész, tanár és vendéglős is van. Tízen közülük azonban már nem élhették meg ezt a napot. Csak ketten voltak, akik nem posztumusz kapták meg az oklevelet.
A megemlékezésen Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója arról beszélt, Wallenberg születésnapja jó alkalom az embermentők köszöntésére, de ennél is többet kell tenni: példát kell állítani. Kijelentette: Magyarországon a józan, szerető, szolidáris emberek vannak többségben, és nemcsak a múltba kell révedni, hanem a mindennapi tettekben is bizonyítani kell: képesek vagyunk együtt élni, megtenni, amit a tízparancsolat követel.

Immár tíz éve emlékeznek meg augusztus 4-én az embermentőkről, és az idei a második alkalom, hogy átadják a Helytállásért okleveleket. Az elismerés megalapításában az játszott szerepet, hogy a rémuralom idején nem csupán az ismertebb filantróp diplomaták, Raoul Wallenberg, Friedrich Born, Carl Lutz, Giorgio Perlasca segített a bajba jutott embereken, hanem több száz névtelen hős is. Az embermentők felkutatására tavaly külön irodát is létesített a Holokauszt Emlékközpont, amely szeretné rögzíteni az összes bizonyító erejű iratot és dokumentumot, illetve nyilvánosságra hozni a magyarországi embermentők nevét.

[popup][/popup]