Email-háború kezdődött a Mazsihisz legfelsőbb szintjén is

Írta: Spirk József / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A hitközség tagjainak szétküldött levelekben csapott össze a Mazsihisz elnöke és az elvileg alacsonyabb súlycsoportba tartozó budapesti hitközségi ügyvezető igazgató. A konfliktus látszólag a Lázár János által felajánlott 2,8 milliárdos támogatás körül zajlik, de a válság valójában sokkal mélyebb. A Mazsihisz elnöke már azért harcol, hogy a hitközségi vezetőkről ne az a kép erősödjön, hogy korrupt, mutyizó, pénzéhes emberek. Az ellenfél viszont minden gátlás nélkül gyanúsít, és egy hete sikeresen el is távolíttatta saját budapesti “főnökét”.

Schwezoff Dávid fotó MTI Kallos Bea

Schwezoff Dávid (fotó: Kallos Bea, MTI)

Nagyon jól alakultak a dolgok a 2014-es holokauszt emlékévben, legalábbis a Mazsihisz elnöke szerint. Megnőtt a szervezet közéleti súlya, számos véleményformáló zsidó értelmiségi és csoportosulás jelent meg támogatóként, és az országos átlaghoz mérten is emelkedett az 1 százalékos felajánlások száma – állítja Heisler András.

A Mazsihiszben azonban sokan másképp gondolják. A közgyűlés több tagja, főleg azok, akik a tavalyi elnökválasztáson sem tartoztak Heisler támogatói közé, úgy érzik, hogy a hivatalban lévő vezetés óriási lehetőségeket hagyott ki az elmúlt egy évben, és nemhogy javított volna, hanem rossz helyzetfelismerésével és sorozatos hibáival jelentősen rontott a szövetség helyzetén és a hazai zsidóság megítélésén. A belső “ellenzék” szerint a Mazsihisz egyáltalán nem tudta kiaknázni a holokauszt emlékév adta lehetőségeket, főként negatív hírekben szerepelt, és az év első felét nem a fejlődés, hanem a kormányzattal való szembenállás jellemezte.

Jól jött volna a kormányzati gesztus

Azt mindenki elismeri, hogy a megszállási emlékmű körüli viták ténylegesen csapdába ejtették a szervezet vezetését, de a kritika nyilván nem volt alaptalan, és ezért próbált az elnök az utóbbi hónapokban javítani a mérlegen. Miután Zoltai Gusztáv tanácsadói szerepet vállalt Lázár János miniszter mellett a Miniszterelnökségtől komoly pénzügyi támogatási ajánlat érkezett. A miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésén ígéretet tett Heisler Andrásnak és Tordai Péternek, a BZSH elnökének, hogy a kormány plusztámogatásokat ad a holokausztmúzeumokra és a holokauszt-emlékév további programjaira.

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukciójára felajánlott 2,8 milliárd forint azonban csak újabb lendületet adott a belső személyi harcoknak. Zoltai távozása után a BZSH ügyvezetői tisztségére a színes előéletű Schwezoff Dávidot választotta meg a közgyűlés, de amikor kiderült, hogy az utód transzvesztita előadóként, valamint katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is, a Mazsihisz vezetése felkérte Tordai Pétert, hogy váltsa le. Tordai és Schwezoff között októberben zajlott le az összecsapás.

Körlevelek a mutyizásról
Ekkor került elő először a közgyűlési tagoknak szétküldött körlevelek használata, mint fegyver.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikk:

Vita a Rumbach zsinagógára felajánlott 2.7 milliárd forintról

 

Címkék:BZSH, Mazsihisz

[popup][/popup]