Elvész a magyar hang a washingtoni zajban

Írta: Pethő András/origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egymásnak adják a kilincset Washingtonban a magyar politikusok, akik azonban nehezen tudnak kitűnni a politikailag pezsgő városban. A legújabb látogató Navracsics Tibor kormányfőhelyettes volt, akinek a rendezvényén sok volt a magyar, de még így is újrajátszották az Orbán-kormányt évek óta kísérő szenvedélyes vitát.

 

20130131-navracsics-tibor-washingtonban-beszel3

Fotó: Pethő András

 

Stumpf István alkotmánybíró az új alaptörvényt magyarázta októberben. Kumin Ferenc államtitkár újságírókkal beszélgetett november végén. Bajnai Gordon korábbi kormányfő az euróválságot elemezte december elején. Mesterházy Attila MSZP-elnök a múlt héten beszélt a pártja terveiről, Navracsics Tibor kormányfőhelyettes pedig szerdán elmélkedett a vezetői szerep fontosságáról a közép-európai rendszerváltásban.

Ezek a találkozók és beszédek mind Washingtonban zajlottak, és azt jelzik, hogy a magyar közéleti szereplők pártszimpátiától függetlenül fontosnak tartják, hogy megmutassák magukat az Egyesült Államok fővárosában. Ez egyrészt szól a gazdasági válságban kissé megingott, de továbbra is szuperhatalmi státust élvező országnak, másrészt meg persze jól mutat otthon néhány washingtoni fotó vagy egy-egy beszámoló az itteni találkozókról, szereplésekről. Mesterházy Attila honlapja például tele van a múlt heti látogatásról szóló beszámolókkal és képekkel (az MSZP-elnök még a New York-i Apple-bolt előtt is feltűnik), Navracsics Tibor pedig innen adott interjút a Magyar Hírlapnak.

Nagy a verseny

Ezek a látogatások sokszor az otthoni közönségnek is szólnak, bár a magyar politikusoknak és kormányzati tisztviselőknek eleve nincs könnyű dolguk, amikor fel akarják hívni magukra a figyelmet Washingtonban. A város tele van elemzőintézetekkel, amelyek többtucatnyi rendezvényt tartanak naponta, és igazán komoly érdeklődésre csak azok számíthatnak, amelyeken valamilyen nemzetközileg is ismert ember vesz részt, vagy pedig maga a téma számít forrónak. Jelenleg ilyen például az arab tavasz, Kína vagy épp Pakisztán, és persze az olyan amerikai belpolitikai kérdések, mint az adósságprobléma vagy a bevándorlási reform.

Navracsics Tibor háromnapos washingtoni látogatásának utolsó napján, szerdán volt a nyilvános szereplése, és a hasonló eseményeket nyilvántartó DC Linktank nevű honlap szerint aznap 33 másik rendezvény volt a városban. A magyar kormányfőhelyettest a McCain Institute nevű szervezet hívta meg, hogy a közép-európai tapasztalatokról beszéljen egy, a vezetői szerepről tartott rendezvénysorozat részeként. Bár a helyiségben többtucatnyi ember gyűlt össze, a kezdés előtt tudósítónk szinte csak magyar szót hallott a közönség soraiból. Az ajtó mellett állva két fiatal valamilyen képzésről beszélgetett magyarul, mások hangos szervusszal köszöntötték egymást, egy nő pedig egy készülő farsangról számolt be egy ismerősének.

Kemény kérdések

Mivel a rendezvényen elhangzott kérdések egy jelentős részét is magyarok tették fel, így Navracsics otthon érezhette magát. A korábban washingtoni nagykövetként szolgáló, jelenleg a Center for Transatlantic Relations nevű intézetet vezető Simonyi András a kormány úgynevezett unortodox gazdaságpolitikáját bírálta, egy másik magyar az ország politikai intézményrendszerének átalakításáról érdeklődött, míg egy harmadik azt a belpolitikai jártasságról tanúskodó kérdést tette fel, hogy miért adott Navracsics interjút a kérdező szerint “antiszemita és romaellenes” cikkeket közlő Magyar Hírlapnak. A kormányfőhelyettes válasza erre az volt, hogy azért, mert az újságíró felhívta. Navracsics hozzátette azt is, hogy a kormányból ő tiltakozott elsőként Bayer Zsolt nagy vihart kavart cikke ellen.

Ezek a kritikus kérdések egyáltalán nem számítanak kivételesnek, Magyarországgal kapcsolatban ugyanis gyakran hangzanak el ilyenek Washingtonban. Bár Bajnai Gordon a decemberi látogatásán visszafogottan bírálta a mostani kormányt, az egyik rendezvényén a közönség egyik tagjahangosan megjegyezte, hogy “Orbánt nagyon nem szeretik itt”. Számolniuk kell a magyar kormánynak ennél hivatalosabb bírálatokkal is, Navracsicsnak például az amerikai külügyminisztérium egyik – név szerint be nem mutatkozó – tisztviselője tette fel kritikus hangon azt a kérdést, hogy “vajon mi fogja vissza Orbán Viktort?”. A tisztviselő az Alkotmánybíróságra vonatkozó legújabb fideszes javaslattal kapcsolatban feszegette ezt, de a rendezvényen előkerültek korábbi ügyek is. A beszélgetést videokapcsolaton keresztül követték az Arizonai Egyetem diákjai is, és egyikük a két évvel ezelőtt nagy vihart kavart médiatörvényről érdeklődött.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]