Elvéreztek a szélsőjobbos oldalak a Facebookon

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az év végére gyakorlatilag minden nagyobb, magyar szélsőjobbos és neonáci közösséget törölt oldaláról a Facebook.

Több szélsőséges csoport már most közölte: nem kíván ismét megjelenni a legnagyobb közösségi hálón, ehelyett „új rendszert dolgoznak ki”. A döntés hátterében az áll, hogy úgy ítélik meg: kilátástalan szélmalomharccá vált a facebookos jelenlétük. A Hetek cikke.

Elvéreztek a szélsőjobbos oldalak a Facebookon

„A Facebook ismét törölte a Betyársereg oldalát. A Szent Korona Rádió új Facebook oldalát szintén eltüntették. (…) Nincs értelme újra megjelenni, hogy aztán újra töröljenek minket. Kidobott idő” – kesergett a nyíltan hungarista és neonáci eszmékkel szimpatizáló, főként erőszakos fellépésükről hírhedté vált Betyársereg online szerkesztősége azon, hogy december közepén újfent, immáron sokadik alkalommal törölték profiljukat a Facebookról. De megtisztították a Facebookot a Romantikus Erőszak nevű szkinhed zenekar, valamint a kuruc.info egyik hírhedt publicistájának, Lipusz Zsoltnak a személyes oldalától is. A Jobbikot csak kisebb vérveszteség érte azzal, hogy a párt egyik legnagyobb, nem hivatalos szimpatizáns közösségét is törölte a közösségi oldal.

Nagyon népszerűek voltak a közösségi oldalakon

A hazai internetezők körében a szélsőséges szervezetek és portálok közösségi médiában közzétett oldalai kimondottan népszerűeknek számítanak.

A Facebook egy-egy törlésével nem ritkán hetek-hónapok, de akár évek munkája kerülhet a süllyesztőbe. Igaz, egy ideig úgy tűnt: a Facebook moderátorai vannak lépéshátrányban a szélsőjobbos szervezetekkel szemben. A nem ritkán nyílt fajgyűlöletet hirdető oldalakat szemlátomást hiába törölték: azok gyakorlatilag azonnal új profilokat hoztak létre, és ezek a legtöbb esetben gyors növekedési pályára álltak. A Betyársereg például a két törlés közt eltelt néhány nap alatt közel tízezer lájkolót gyűjtött új profiljára.

Az ordas eszmék legnagyobb hazai fókuszoldala, a kurucinfo fénykorában a hetvenezres lájkolói bázist is átlépte, amikor ezt törölték, az egyik utódjának szánt – már nevében is aljas és cinikus – Babaszappan klub pillanatok alatt húszezer fölé kúszott. Egyébként éppen ők vívták talán a leghosszabb küzdelmet a Facebookkal. A Tett és Védelem Alapítvány, illetve az Anti-Defamation League közös kezdeményezésének teret adva az amerikai portál még tavaly év elején törölte először a szélsőséges magyar oldal profilját. Ezt követpen tucatnyiszor indult újra – a legváltozatosabb nevek alatt – ám mindegyiket, kivétel nélkül törölték. Legutóbb október végén próbálkoztak – a néhány ezer lájkolót gyűjtő oldalukat négy nappal később szüntette meg a Facebook.

 

A Facebookon gyakorlatilag minden második magyart elérik

„Nem véletlenül próbálkoznak kitartóan a Facebookkal, a közösségi oldalra regisztrált magyarok száma már az ötmilliót ostromolja. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden második magyar embert el lehet érni azon keresztül” – magyarázza a Don Quijote de la Mancha szélmalomküzdelméhez hasonlító harcot egy közösségimédia-szakértő a Hetek kérdésére. A névtelenséget kérő szakember arra is emlékeztet: ma már az internetes portálok látogatói is mind nagyobb arányban érkeznek a Facebookról.

„A Facebookhoz hasonló oldalak olcsó és hatékony reklámfelületet jelentenek az online portálok számára. Az emberek lájkolják vagy megosztják azokat a cikkeket, amelyeket fontosnak találnak – ezzel az ismerőseik azonnal láthatják, mit olvasnak” – mondja. Becslése alapján a magyar híroldalak a kattintások 10-50 százalékát gyűjthetik be a Facebookról. Véleménye szerint a neonáci portálok – például a már említett kurucinfo – alsó hangon is legkevesebb 10-15 százalékkal kevesebb emberhez juthat el, mióta a Facebookról törölték.

 

Elvetélt gondolat

A szakember szerint egyébként, még ha kapacitás lenne is rá, véleménye szerint sok értelme nem lenne egy szélsőjobbos „ellen-Facebookot” alapítani (mint ahogy arra egyébként már történt kísérlet). „A Facebook ereje a közösségben, és nem a technológiában rejlik. Pontosan azért tud vonzóvá válni a neonáci és egyéb, szélsőséges csoportok számára is, mivel pillanatok alatt, gyakran egy forint beruházás nélkül tudnak tömegeket megszólítani. Éppen ezt az előnyét veszítenék el, ha saját rendszert építenének. Itt a kontrollt ugyan ők maguk gyakorolhatnák, viszont a saját kemény magjukon kívül nem tudnának egyéb rétegeket bevonni, így képtelenek lennének nagyobb tömeget megszólítani” – érvelt a Heteknek.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]