Eltemették Horváth Ádám rendezőt

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A budapesti Farkasréti temetőben kedden helyezték örök nyugalomra a 89 éves korában elhunyt Horváth Ádám rendezőt, a Magyar Televízió volt elnökét, a Szomszédok című sikersorozat atyját.

Horváth Ádám ravatala (Fotó: Soós Lajos/MTI

Családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői jelenlétében a budapesti Farkasréti temetőben ma temették el Horváth Ádám rendezőt, Molnár Ferenc világhírű drámaíró unokáját, aki 89 éves korában hunyt el. Temetésén többek között Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója, a Szomszédok című tévésorozat egykori szereplője búcsúztatta, aki azt mondta: „tizenhárom évet dolgoztam együtt a szakma mesterével. A forgatások befejezése után is összetartotta a Szomszédok stábját, amely neki köszönhetően szeretetben, konfliktusmentesen dolgozott. Mindig a szakmaiságot tekintette a legfontosabbnak, és a legnehezebb pillanatokban is ott volt a humora”.

A család nevében Naszlady Éva színésznő, rendező mondott beszédet, aki az elhunyt rendező unokája, Ádám levelét felolvasva kiemelte: Horváth Ádám számos televíziós alkotásában, a tévéjátékokban, a minisorozatokban, a koncert- és színházfelvételeken, szilveszteri műsorokban tovább fog erre. „Nemcsak sikeres rendező volt, hanem emellett férj, apa, nagyapa, testvér, nagybácsi és végül dédapa is. Ott volt és segített, ha bármikor szükség volt rá, családon belül és kívül is, sokaknak pályájukon elindulni, sokan neki köszönhetik hírnevüket, karrierjüket. Humora, tartása, ereje, energiái, műveltsége mindig vele volt, emellett fekete ruhái, a cigarettától érces határozott hangja, szúrós vagy törődő tekintete is jellemezte”.

Kevesen tudják, hogy Horváth Ádám nagyapja nem volt más, mint Molnár Ferenc, anyja pedig az író lánya, Sárközi Molnár Márta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Bárdos András újságíró beszélt, aki egyebek mellett azt mondta: „nyom csak a legnagyobbak után marad a tévében”. Ilyen maradandó munkának nevezte a koncertközvetítéseket, Hofi Géza showműsorait, a Fából faragott királyfit Seregi koreográfiájával, a Nagy Imre-temetés televíziós közvetítését, a színművészeti televíziós képzés elindítását.

A Kossuth-díjas rendezőt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és Budapest XIII. kerületi önkormányzata egyaránt saját halottjának tekintette.

 

Címkék:Horváth Ádám

[popup][/popup]